Judit
2 °C
7 °C

Hárman esélyesek az informatikai tárcára

2002.05.15. 18:04
Három jelöltje is van az SZDSZ-nek az informatikai tárcára. A párt parlamenti képviselője, Kovács Kálmán mellett két nem pártpolitikus, szakmabeli jelölt: Magyar Gábor és Szekfű Balázs neve is felmerült a tisztség várományosaként. Magyar Gábor, a BME távközlési és telematikai tanszékének docense, Szekfű Balázs pedig a Carnation Internet Consulting tanácsadó cég elnöke. A miniszterjelölt személyéről leghamarabb csütörtökön döntenek.
Az SZDSZ sajtóosztálya kérdésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket, mely szerint hárman esélyesek az informatikai miniszter posztjára. Szerda délután sem Kovács Kálmán, sem Szekfű Balázs, sem Magyar Gábor nem kívánt reagálni az Index értesülésére. A párt sajtóosztálya szerint várhatóan csütörtökön döntenek a miniszterjelölt személyéről, ám elképzelhető, hogy az ügy péntekig húzódik.

SZDSZ-képviselő az egyik jelölt

Kovács Kálmánról már korábban tudni lehetett, hogy az informatikai minisztériumhoz kerül majd, a kérdés csak az, államtitkárként vagy miniszterként. Kérdésünkre egyelőre nem kívánt reagálni miniszterjelöltségének hírére a képviselő.

Kovács Kálmán 1998 óta az SZDSZ parlamenti képviselője, ismét megválasztották. 1994 és 1998 között közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár volt. 1998-től az SZDSZ Zala megyei elnöke. 1982-ben szerzett gépészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1986-tól főállású oktató a Budapesti Műszaki Egyetem Matematika Intézetében.

Kovács Kálmán Magyar Gábor Szekfű Balázs

Informatikai szakemberek

Két informatikai szakember neve is felmerült miniszterjelöltként. Magyar Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem távközlési és telematikai tanszékének docense és informatikai központjának kutatás-fejlesztési igazgatóhelyettese, 1981 óta dolgozik az egyetemen. Végzettsége szerint távközlési és informatikus mérnök, a műszaki tudomány kandidátusa. Kutatási területei közé tartozik a kiterjedt informatikai rendszerek tervezése, szervezeti információs rendszerek, döntéstámogató rendszerek modellezése és tervezési módszerei; valamint az információs társadalom bizonyos kérdései. Egyetemi oktatási tevékenységet is e témákban folytat. Magyar Gábor szerdai megkeresésünkre közölte: nem kívánja kommentálni az Index értesülését.

Stratégiai tanácsadó a jelöltek között

A jelöltek közt felmerült Szekfű Balázs neve is. A Carnation Internet Consulting internetstratégiai tanácsadó cég alapító elnöke kérdésünkre sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az információt. Szekfű az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja, a Sziget Kft. alapító tagja. Diplomáját 1996-ban szerezte a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A Tilos Rádió műsorkészítője évek óta, jelenleg a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetem E-business kutató központjában oktat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?