Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Kovács Kálmán az informatikai miniszterjelölt

2002.05.16. 16:22
Kovács Kálmán, az SZDSZ parlamenti képviselője lett a párt informatikai miniszterjelöltje. Tervei között szerepel a hírközlési törvény megváltoztatása és az Informatikai Kormánybiztosság megszüntetése. A miniszterjelölt fontosnak nevezte a távközlési piaci verseny elősegítését, mint mondta, a pénteki Matáv-ellenes bojkott is jelzi a kérdés sürgető voltát.
A miniszterjelölt csütörtök délután kérdésünkre megerősítette jelölésének a hírét. Mint mondta, örvendetesnek tartja, hogy a magyar távközlés történetében először önálló minisztérium foglalkozik az informatikával.

Hivatalba lépése után Kovács Kálmán a legsürgősebb feladatnak a minisztérium felállítása mellett a hazai távközlési piaci verseny segítését tartja. Mint mondta, a pénteki Matáv-ellenes bojkott, az internetes tarifakérdés is jelzi, hogy mekkora probléma a távközlési piacon a valódi verseny hiánya.

Módosítaná a hírközlési törvényt

Kovács Kálmán
Véleménye szerint át kell tekinteni a hírközlési törvény szövegét, és szükség esetén úgy módosítani, hogy az elősegítse a verseny kialakulását. Szintúgy a hírközlési törvényhez kapcsolódó miniszteri illetve kormányrendeleteket is át kell tekinteni, szükség esetén a versenyhelyzet javítása céljából módosítani, illetve a hiányzó rendeleteket meghozni. Érvényesíteni kell az internetezés díjmegosztását.

Versenyre van szükség

Kovács Kálmán konzultálni szándékozik a szakmai területek érintettjeivel, a piaci szereplőkkel és a szabályozó hatóságokkal egyaránt arról, hogy melyek a legsürgetőbben problémás területek. Mint mondta, nem múlhat cégek jóindulatán, hogy Magyarországon ellehetetlenül a távközlési verseny. Nemcsak megfelelő szabályozásra van szükség, hanem a gazdasági feltételek megteremtésére is, hogy a cégek saját érdekükből tegyenek jó ajánlatokat a fogyasztóknak.

Megszűnik az Informatikai Kormánybiztosság

A miniszterjelölt kérdésünkre elmondta, az Informatikai Kormánybiztosságot megszüntetik. Kovács Kálmán úgy fogalmazott: a jó szakembereket természetesen átveszik, a kormányzati informatika feladatai pedig a Miniszterelnöki Hivatalnál maradnak. Az előző kormány alatt indított informatikai programok között "jó kezdeményezések is vannak" - fogalmazott a miniszter, ezeket folytatni kívánják.

Áfacsökkentésről még nem tudni

Kovács Kálmán korábban többször kiállt a számítástechnikai termékek áfacsökkentése mellett. Kérdésünkre most elmondta, mindenképpen olyan lépéseket kell tenni, melyek segítik a számítógépek elterjedését - hogy ez konkrétan áfacsökkentéssel, vámcsökkentéssel vagy más módon érhető el, arra még nem tudott válaszolni.

Mint már írtuk, korábban nem pártpolitikust, hanem informatikai szakembert tartottak esélyesnek a tárca élére. Három jelölt neve is szóba került a tárca várományosaként, az SZDSZ-es politikus mellett két szakmabeli, Szekfű Balázs és Magyar Gábor neve is felmerült.

A miniszterjelölteket a jövő hét második felében hallgatják meg a bizottságok, tisztségükbe a rákövetkező hétfőn, a miniszteri eskü letételével iktathatják be őket.

Kovács Kálmán 1998 óta az SZDSZ parlamenti képviselője, ismét megválasztották. 1994 és 1998 között közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár volt. 1998-től az SZDSZ Zala megyei elnöke. 1982-ben szerzett gépészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1986-tól főállású oktató a Budapesti Műszaki Egyetem Matematika Intézetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!