Árpád
-2 °C
3 °C

Kovács Kálmán az informatikai miniszterjelölt

2002.05.16. 16:22
Kovács Kálmán, az SZDSZ parlamenti képviselője lett a párt informatikai miniszterjelöltje. Tervei között szerepel a hírközlési törvény megváltoztatása és az Informatikai Kormánybiztosság megszüntetése. A miniszterjelölt fontosnak nevezte a távközlési piaci verseny elősegítését, mint mondta, a pénteki Matáv-ellenes bojkott is jelzi a kérdés sürgető voltát.
A miniszterjelölt csütörtök délután kérdésünkre megerősítette jelölésének a hírét. Mint mondta, örvendetesnek tartja, hogy a magyar távközlés történetében először önálló minisztérium foglalkozik az informatikával.

Hivatalba lépése után Kovács Kálmán a legsürgősebb feladatnak a minisztérium felállítása mellett a hazai távközlési piaci verseny segítését tartja. Mint mondta, a pénteki Matáv-ellenes bojkott, az internetes tarifakérdés is jelzi, hogy mekkora probléma a távközlési piacon a valódi verseny hiánya.

Módosítaná a hírközlési törvényt

Kovács Kálmán
Véleménye szerint át kell tekinteni a hírközlési törvény szövegét, és szükség esetén úgy módosítani, hogy az elősegítse a verseny kialakulását. Szintúgy a hírközlési törvényhez kapcsolódó miniszteri illetve kormányrendeleteket is át kell tekinteni, szükség esetén a versenyhelyzet javítása céljából módosítani, illetve a hiányzó rendeleteket meghozni. Érvényesíteni kell az internetezés díjmegosztását.

Versenyre van szükség

Kovács Kálmán konzultálni szándékozik a szakmai területek érintettjeivel, a piaci szereplőkkel és a szabályozó hatóságokkal egyaránt arról, hogy melyek a legsürgetőbben problémás területek. Mint mondta, nem múlhat cégek jóindulatán, hogy Magyarországon ellehetetlenül a távközlési verseny. Nemcsak megfelelő szabályozásra van szükség, hanem a gazdasági feltételek megteremtésére is, hogy a cégek saját érdekükből tegyenek jó ajánlatokat a fogyasztóknak.

Megszűnik az Informatikai Kormánybiztosság

A miniszterjelölt kérdésünkre elmondta, az Informatikai Kormánybiztosságot megszüntetik. Kovács Kálmán úgy fogalmazott: a jó szakembereket természetesen átveszik, a kormányzati informatika feladatai pedig a Miniszterelnöki Hivatalnál maradnak. Az előző kormány alatt indított informatikai programok között "jó kezdeményezések is vannak" - fogalmazott a miniszter, ezeket folytatni kívánják.

Áfacsökkentésről még nem tudni

Kovács Kálmán korábban többször kiállt a számítástechnikai termékek áfacsökkentése mellett. Kérdésünkre most elmondta, mindenképpen olyan lépéseket kell tenni, melyek segítik a számítógépek elterjedését - hogy ez konkrétan áfacsökkentéssel, vámcsökkentéssel vagy más módon érhető el, arra még nem tudott válaszolni.

Mint már írtuk, korábban nem pártpolitikust, hanem informatikai szakembert tartottak esélyesnek a tárca élére. Három jelölt neve is szóba került a tárca várományosaként, az SZDSZ-es politikus mellett két szakmabeli, Szekfű Balázs és Magyar Gábor neve is felmerült.

A miniszterjelölteket a jövő hét második felében hallgatják meg a bizottságok, tisztségükbe a rákövetkező hétfőn, a miniszteri eskü letételével iktathatják be őket.

Kovács Kálmán 1998 óta az SZDSZ parlamenti képviselője, ismét megválasztották. 1994 és 1998 között közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár volt. 1998-től az SZDSZ Zala megyei elnöke. 1982-ben szerzett gépészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1986-tól főállású oktató a Budapesti Műszaki Egyetem Matematika Intézetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?