Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ingyenes net reneszánsza

2002.07.04. 14:26
A napokban - a Matáv kedvezményeinek megszüntetésére hivatkozva - több új ingyenes internet-szolgáltatás is megkezdi működését. Az Index ingyennetje július 1-én indult, 4-én pedig a Prím Média és a Telnet Magyarország is csatlakozott a sorhoz. Ezzel az országban - a Freestarttal együtt - már négy ingyenes internetszolgáltatás is működik. A Freestart és a Telnet hálózatára egész nap, A PRÍMnetre és az Indexre csak részidőben, a hálózatok kevésbé kihasznált óráiban lehet csatlakozni.
A Kiwwi januári megszűnésével hónapokra magára maradt ingyenes netszolgáltató, a Freestart mellett július elején három újabb ingyennet-szolgáltatás tűnt fel a színen. Mindhárom szolgáltatás elindítói a Matáv-kedvezmények megszüntetése miatt, az egyik sajtóközlemény szerint: "a nehéz helyzetbe hozott felhasználók segítése érdekében" kezdték meg karitatív akciójukat.

PRÍMnet csak prímpostásoknak

A Prím Média is "vigaszdíjként" indította el ingyenes netszolgáltatását. A PRÍMnet-nek nevezett új szolgáltatás keretében a (szintén ingyenes) Prímposta regisztrált felhasználói a nappali órákban (hétköznap 6-tól 18-ig, hétvégén 6-től 15-ig) ingyen létesíthetnek telefonos kapcsolatot prímpostás emailcímükkel mint felhasználónévvel (apró módosítással: a @ helyére pontot kell tenniük) és a hozzá tartozó jelszavukkal. Az ingyenesség természetesen csak a netkapcsolatra vonatkozik, az 51-es számra érvényes tarifa szerinti telefonfogyasztást ki kell fizetni.

A PRÍMnet azokban a körzetekben érhető el, ahol technikai partnere, a VIVAnet már kiépítette hálózatát, ez jelenleg az ország 97%-át jelenti. (A lefedettség a VIVAnet oldalán megtekinthető.) A szolgáltatás július 4-én reggel 7 órától él. A PRÍMnet egyelőre száz bejelentkezőt képes egyidejűleg fogadni, de a VIVAnet-tel kötött megállapodásuk alapján az érdeklődés függvényében ezt a számot fokozatosan bővíthetik.

Extranet a Telnettől

Július 4-től ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatást indított a Telnet Magyarország Rt. is, Extranet néven. Nemes Dániel, a cég vezérigazgatója - aki nemrég bejelentette, hogy a hónap közepén távozik a cégtől - elmondta, a Telnet hagyományos szolgáltatásától paramétereiben ugyan különbözik az új lehetőség, de reményei szerint számos felhasználó gondjain segít majd. Az Extranet az Extra ingyenes webtárhely mintájára épül, használata regisztrációhoz kötött.

A szolgáltatás egyelőre Budapest területéről érhető el (1-es körzetszám), a hét minden napján, egész nap. Az Extranet mind analóg, mind ISDN telefonvonalról használható. Az Index kérdésére a Telnet képviseletében Szabó András mondta el, hogy egyelőre néhány száz felhasználót tud kiszolgálni a rendszer, a későbbiekben igény szerint bővítik.

Index Gazdaságos Betárcsa

Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása is, a PSINET technikai közreműködésével. A szolgáltatás hagyományos, telefonos, betárcsázós (dialup) internet, majdnem országos lefedettségű, és az első hónapban nem igényel előzetes regisztrációt. A felhasználónak a szolgáltatás honlapján megadott, hatósági áras telefonszámra kell betárcsáznia, az ugyanott található felhasználónév és jelszó segítségével. A szolgáltatás munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között érhető el.