Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az ingyenes net reneszánsza

2002.07.04. 14:26
A napokban - a Matáv kedvezményeinek megszüntetésére hivatkozva - több új ingyenes internet-szolgáltatás is megkezdi működését. Az Index ingyennetje július 1-én indult, 4-én pedig a Prím Média és a Telnet Magyarország is csatlakozott a sorhoz. Ezzel az országban - a Freestarttal együtt - már négy ingyenes internetszolgáltatás is működik. A Freestart és a Telnet hálózatára egész nap, A PRÍMnetre és az Indexre csak részidőben, a hálózatok kevésbé kihasznált óráiban lehet csatlakozni.
A Kiwwi januári megszűnésével hónapokra magára maradt ingyenes netszolgáltató, a Freestart mellett július elején három újabb ingyennet-szolgáltatás tűnt fel a színen. Mindhárom szolgáltatás elindítói a Matáv-kedvezmények megszüntetése miatt, az egyik sajtóközlemény szerint: "a nehéz helyzetbe hozott felhasználók segítése érdekében" kezdték meg karitatív akciójukat.

PRÍMnet csak prímpostásoknak

A Prím Média is "vigaszdíjként" indította el ingyenes netszolgáltatását. A PRÍMnet-nek nevezett új szolgáltatás keretében a (szintén ingyenes) Prímposta regisztrált felhasználói a nappali órákban (hétköznap 6-tól 18-ig, hétvégén 6-től 15-ig) ingyen létesíthetnek telefonos kapcsolatot prímpostás emailcímükkel mint felhasználónévvel (apró módosítással: a @ helyére pontot kell tenniük) és a hozzá tartozó jelszavukkal. Az ingyenesség természetesen csak a netkapcsolatra vonatkozik, az 51-es számra érvényes tarifa szerinti telefonfogyasztást ki kell fizetni.

A PRÍMnet azokban a körzetekben érhető el, ahol technikai partnere, a VIVAnet már kiépítette hálózatát, ez jelenleg az ország 97%-át jelenti. (A lefedettség a VIVAnet oldalán megtekinthető.) A szolgáltatás július 4-én reggel 7 órától él. A PRÍMnet egyelőre száz bejelentkezőt képes egyidejűleg fogadni, de a VIVAnet-tel kötött megállapodásuk alapján az érdeklődés függvényében ezt a számot fokozatosan bővíthetik.

Extranet a Telnettől

Július 4-től ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatást indított a Telnet Magyarország Rt. is, Extranet néven. Nemes Dániel, a cég vezérigazgatója - aki nemrég bejelentette, hogy a hónap közepén távozik a cégtől - elmondta, a Telnet hagyományos szolgáltatásától paramétereiben ugyan különbözik az új lehetőség, de reményei szerint számos felhasználó gondjain segít majd. Az Extranet az Extra ingyenes webtárhely mintájára épül, használata regisztrációhoz kötött.

A szolgáltatás egyelőre Budapest területéről érhető el (1-es körzetszám), a hét minden napján, egész nap. Az Extranet mind analóg, mind ISDN telefonvonalról használható. Az Index kérdésére a Telnet képviseletében Szabó András mondta el, hogy egyelőre néhány száz felhasználót tud kiszolgálni a rendszer, a későbbiekben igény szerint bővítik.

Index Gazdaságos Betárcsa

Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása is, a PSINET technikai közreműködésével. A szolgáltatás hagyományos, telefonos, betárcsázós (dialup) internet, majdnem országos lefedettségű, és az első hónapban nem igényel előzetes regisztrációt. A felhasználónak a szolgáltatás honlapján megadott, hatósági áras telefonszámra kell betárcsáznia, az ugyanott található felhasználónév és jelszó segítségével. A szolgáltatás munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között érhető el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!