Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A portálok lekörözik az újságokat

2004.11.18. 10:40
Egy Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban hétezer ember bevonásával végzett felmérés szerint ma már népszerűbb az internet mint az újságok. A megkérdezettek hatvan százaléka naponta legalább egy hírportálra ellátogat.
Tavaly decemberben az európaiak médiafogyasztásában az internet még csupán tíz százalékot tett ki, mostanra ez az arány húsz százalékra emelkedett. Ezzel együtt az európaiak már több időt töltenek a neten mint folyóiratok (nyolc százalék) és napilapok (tizenegy százalék) olvasásával együttvéve, de kevesebbet mint rádióhallgatással (harminc százalék) és tévézéssel (35 százalék), ha a médiafogyasztás egyes elemeit vizsgáljuk. Az Európai Interaktív Reklámszövetség (EIAA) által megrendelt felmérés adatai szerint az európaiak fele használja az internetet, amelynek elterjedtsége Svédországban a legnagyobb: 74 százalék.

Újságot is olvasnak

Az internethasználat növekedése nem jelenti azt, hogy a felhasználók elhanyagolják a tájékozódást a hírekről, a napi eseményekről. A megkérdezettek 61 százaléka rendszeresen látogat legalább egy hírportált, és 37 százalékuk online is olvas újságot. A megkérdezettek 61 százaléka szerint az internet tájékozottsági előnyt ad, ötven százalékuk számára pedig a kedvenc hírforrást jelenti. A felmérés szereplőinek hetven százaléka szerint az internet a legjobb hely ahhoz, hogy megtalálják azt, amit akarnak, amikor akarják, nyolcvan százalékuk pedig a legjobb időhatékony médiumként jellemezte a világhálót.

Amerikában is egyre többen tájékozódnak neten

Az európai eredmények egyeznek egy nemrég elkészült amerikai felmérés következtetéseivel: Amerikában első alkalommal fordult elő, hogy az internet-felhasználáson belül az információs szolgáltatások igénybe vétele és a szórakozás megelőzte a kereskedelmi vagy a keresési tevékenységeket.

Az európai tanulmány hétezer ember telefonos megkérdezésével készült szeptemberben és októberben, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és az északi országokban.