Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felszínes kapcsolatok szövődnek a neten

2002.12.13. 11:19
Az internetezők közel fele ismerkedett már online, az így szövődő ismeretségeket azonban csak elenyésző kisebbségük tartja fontosnak. A TNS Hungary legújabb kutatása szerint az online ismerkedők egynegyedének személyes találkozója is volt már a neten megismert személyekkel, 7 százalékuk esetében pedig romantikus színezetet is kapott ez a kapcsolat.
Az internetezők 65 százalékára jellemző, hogy online tartja a kapcsolatot személyes ismerőseivel, ezen belül is a többség (36 százalék) viszonylag szűk körben, 1-5 fővel érintkezik ilyen módon. Meglepő eredmény, hogy az internetezők mintegy negyede (26 százalék) nem rendelkezik személyes online kapcsolattal, és ez általánosságban a nőkre jellemzőbb (38 százalék), mint a férfiakra (22 százalék).

Emailben ismerkednek

Azok közül a válaszadók közül, akik interneten keresztüli személyes kapcsolatokat tartanak fenn, 44 százalékban létesítettek már online kapcsolatokat, átlagosan 5-6 emberrel ismerkedtek meg így. Ezek a személyek leggyakrabban emailen keresztül tartják a kapcsolatot (34 százalék) egymással, amelyet a chat-en (16 százalék) és a fórumokon (8 százalék) keresztüli kommunikáció követ. A kutatók szerint valószínűsíthető, hogy a kapcsolat időtartamával és elmélyülésével párhuzamosan a "nyilvános csatornák", fórumok, csoportos chat, jelentőségét a személyesebb hangvételű formák, így az email és a privát chat veszi át.

Nem fontosak nekik

Arra a kérdésre, hogy a válaszadó magánéletében milyen szerepet töltenek be ezek a kapcsolatok, a többség (50 százalék) az "elenyésző" választ adta. 47 százalék azok aránya, akik átlagosnak tartják az online kapcsolatok fontosságát és mindössze 3 százalék az, aki jelentősnek érzi őket.

Mélyülő kapcsolatok

Az internetes kapcsolatok mélységére vonatkozóan jellemző, hogy a kezdeti szakmai jellegű kapcsolat részben vagy egészben személyes elemekkel és egyéb témakörökkel bővül. A válaszadók legnagyobb része (45 százalék), ugyan internetes ismeretségeit inkább a felületesebb kapcsolatai közé sorolja, de több dologról is beszélget velük. A megkérdezettek egynegyede kifejezetten barátinak nevezhető kapcsolatot épített az internet segítségével.

Randevú az online ismerkedés vége

A válaszadók közel fele (45 százaléka) kifejezetten pozitívnak értékelte az interneten keresztüli ismerkedést, 39 százalékuknak voltak jó és rossz tapasztalatai egyaránt. 16 százalék nem kívánt véleményt alkotni a témakörben, mert ezek a kapcsolatok nem voltak rá jelentős hatással. Olyan válaszadóval, aki kifejezetten negatívnak ítélte volna meg ezt a kapcsolati formát, nem találkoztak a kutatás készítői.

A kérdezők arra is kíváncsiak voltak, hogy miképpen folytatódnak ezek a kapcsolatok; van-e olyan eset, amikor az online indult kapcsolatokat szorosabbra fűzik a résztvevők. A felmérés szerint az interneten létesített kapcsolatok egynegyede személyes találkozóba torkollik. A válaszadók 7 százalékának esetében pedig az online kapcsolat romantikus színezetet is kapott az idők folyamán.

Titkos kapcsolat

A válaszadók 14 százalékának olyan ismeretsége is van, amelyről nem tud a közvetlen környezete, és ha ezt a teljes népességre vetítjük, akkor elmondható, hogy meglepően sok, több mint húszezerre tehető a köztünk élő, titkos online kapcsolattal rendelkezők száma.

Módszertan

Az InterBus a legnagyobb internetes témájú személyes megkérdezés Magyarországon. A kutatáshoz az adatokat heti rendszerességgel végzett adatfelvétel biztosítja, amely reprezentálja a 15 évnél idősebb lakosság véleményét.

A kutatás során hét, a személyes online kapcsolatokra vonatkozó kérdést tettek fel kétezer, 15 évnél idősebb embernek. A kérdésekre azoktól a személyektől várták a választ, akik rendszeresen használják az internetet, és egyben rendelkeznek személyes online kapcsolatokkal is.