Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Felszínes kapcsolatok szövődnek a neten

2002.12.13. 11:19
Az internetezők közel fele ismerkedett már online, az így szövődő ismeretségeket azonban csak elenyésző kisebbségük tartja fontosnak. A TNS Hungary legújabb kutatása szerint az online ismerkedők egynegyedének személyes találkozója is volt már a neten megismert személyekkel, 7 százalékuk esetében pedig romantikus színezetet is kapott ez a kapcsolat.
Az internetezők 65 százalékára jellemző, hogy online tartja a kapcsolatot személyes ismerőseivel, ezen belül is a többség (36 százalék) viszonylag szűk körben, 1-5 fővel érintkezik ilyen módon. Meglepő eredmény, hogy az internetezők mintegy negyede (26 százalék) nem rendelkezik személyes online kapcsolattal, és ez általánosságban a nőkre jellemzőbb (38 százalék), mint a férfiakra (22 százalék).

Emailben ismerkednek

Azok közül a válaszadók közül, akik interneten keresztüli személyes kapcsolatokat tartanak fenn, 44 százalékban létesítettek már online kapcsolatokat, átlagosan 5-6 emberrel ismerkedtek meg így. Ezek a személyek leggyakrabban emailen keresztül tartják a kapcsolatot (34 százalék) egymással, amelyet a chat-en (16 százalék) és a fórumokon (8 százalék) keresztüli kommunikáció követ. A kutatók szerint valószínűsíthető, hogy a kapcsolat időtartamával és elmélyülésével párhuzamosan a "nyilvános csatornák", fórumok, csoportos chat, jelentőségét a személyesebb hangvételű formák, így az email és a privát chat veszi át.

Nem fontosak nekik

Arra a kérdésre, hogy a válaszadó magánéletében milyen szerepet töltenek be ezek a kapcsolatok, a többség (50 százalék) az "elenyésző" választ adta. 47 százalék azok aránya, akik átlagosnak tartják az online kapcsolatok fontosságát és mindössze 3 százalék az, aki jelentősnek érzi őket.

Mélyülő kapcsolatok

Az internetes kapcsolatok mélységére vonatkozóan jellemző, hogy a kezdeti szakmai jellegű kapcsolat részben vagy egészben személyes elemekkel és egyéb témakörökkel bővül. A válaszadók legnagyobb része (45 százalék), ugyan internetes ismeretségeit inkább a felületesebb kapcsolatai közé sorolja, de több dologról is beszélget velük. A megkérdezettek egynegyede kifejezetten barátinak nevezhető kapcsolatot épített az internet segítségével.

Randevú az online ismerkedés vége

A válaszadók közel fele (45 százaléka) kifejezetten pozitívnak értékelte az interneten keresztüli ismerkedést, 39 százalékuknak voltak jó és rossz tapasztalatai egyaránt. 16 százalék nem kívánt véleményt alkotni a témakörben, mert ezek a kapcsolatok nem voltak rá jelentős hatással. Olyan válaszadóval, aki kifejezetten negatívnak ítélte volna meg ezt a kapcsolati formát, nem találkoztak a kutatás készítői.

A kérdezők arra is kíváncsiak voltak, hogy miképpen folytatódnak ezek a kapcsolatok; van-e olyan eset, amikor az online indult kapcsolatokat szorosabbra fűzik a résztvevők. A felmérés szerint az interneten létesített kapcsolatok egynegyede személyes találkozóba torkollik. A válaszadók 7 százalékának esetében pedig az online kapcsolat romantikus színezetet is kapott az idők folyamán.

Titkos kapcsolat

A válaszadók 14 százalékának olyan ismeretsége is van, amelyről nem tud a közvetlen környezete, és ha ezt a teljes népességre vetítjük, akkor elmondható, hogy meglepően sok, több mint húszezerre tehető a köztünk élő, titkos online kapcsolattal rendelkezők száma.

Módszertan

Az InterBus a legnagyobb internetes témájú személyes megkérdezés Magyarországon. A kutatáshoz az adatokat heti rendszerességgel végzett adatfelvétel biztosítja, amely reprezentálja a 15 évnél idősebb lakosság véleményét.

A kutatás során hét, a személyes online kapcsolatokra vonatkozó kérdést tettek fel kétezer, 15 évnél idősebb embernek. A kérdésekre azoktól a személyektől várták a választ, akik rendszeresen használják az internetet, és egyben rendelkeznek személyes online kapcsolatokkal is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!