Auguszta
-4 °C
2 °C

Egymillió internet-előfizetés Magyarországon

2006.06.06. 10:54
Komolyan nőtt tavaly az internetelérések száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 2006 első negyedévében már több mint egymillió előfizetés volt hazánkban.

Március végén meghaladta az egymilliót az internet-előfizetések száma, ami 2005 végéhez képest tizenegy százalékos, az előző év azonos időszakához képest harmincegy százalékos növekedés, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A netszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben elérte a 18,6 milliárd forintot, amely 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Bár az internetszolgáltatók száma 245-re nőtt, a piac meglehetősen koncentrált: az előfizetések 90 százaléka 19 céghez tartozik.

Idén tovább folytatódott az internetpiac szerkezeti átalakulása, és a szélessávú internetezők száma jelentősen bővült a modemezők rovására. Az xDSL, kábeltévés és vezeték nélküli szélessávú előfizetések száma egy év alatt 69 százalékkal nőtt, így már majdnem háromszor több van, mint amennyi modemes és ISDN-előfizetés összesen.

Előfizetésre váltanak

Átalakulás van folyamatban a mobilszolgáltatások piacán is. Az előfizetések száma a negyedév végén túllépte a 9,4 milliót, és az előző év azonos időszakához képest a teljes előfizetői állomány 583 ezerrel, 7 százalékkal lett nagyobb. A feltöltőkártyás előfizetések száma ugyanakkor egy év alatt 295 ezerrel csökkent.

Az előfizető számának növekedése a piac lassú telítődése miatt mérséklődik, de többet telefonálunk mobillal. A mobiltelefonálással töltött összes percidő 29 százalékkal nőtt, és 2006 első negyedévében 16 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint egy évvel korábban.

Hiába fejlődnek dinamikusan a kábeltelefonos szolgáltatások, a vezetékes fővonalak számának csökkenése megállíthatatlan. Az első negyedévben 133 ezerrel kevesebb (3,4 millió) vezetékes fővonal volt üzemben, mint 2005 azonos időpontjában. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10 százalékkal, kezdeményezett hívások időtartama 12 százalékkal csökkent.