Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

A szolgáltatók tiltakoznak az ORTT internetszabályozási törekvései ellen

2000.10.25. 13:25
Éles vita alakult ki a tihanyi Internet Hungary konferencián Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke és a tartalomszolgáltatók képviselői között az internet szabályozásának kérdésében. Míg Körmendy-Ékes szerint mindenképpen szükség van az internet szabályozására, a tartalomszolgáltatók szerint a jelenlegi törvények alkalmazása, illetve a szolgáltatók önszabályozása megfelelő megoldást ad a felmerülő problémákra.
A Bombera Krisztina által moderált szerdai beszélgetés témája az internetes szólásszabadság, illetve az internet szabályozásának kérdése volt, és hamar kiderült, hogy az ORTT, illetve a tartalomszolgáltatók képviselői egészen másként gondolkodnak ezekről a kérdésekről.

Az ORTT nem szabályozna, csak szervezne

Körmendy-Ékes Judit
az ORTT elnöke
Körmendy-Ékes elmondta, az ORTT már kezdeményezte szakértői csoportok felállítását, melyeket az ORTT stratégiai igazgatósága irányít majd. Az elnökasszony szerint az ORTT nem hatóságként, hanem egy platform, egy vitafórum szervezőjeként venne részt a szabályozás kidolgozásában. A vitafórumra meginvitálnák a tartalomszolgáltatók képviselőit is. Erre reagálva Gerényi Gábor, az Index tartalomszolgáltatási igazgatója elmondta, hogy még nem keresték meg az ORTT-től azzal, hogy vegyen részt egy internetszabályozási beszélgetésen. Elmondta azonban, hogy a vezető tartalomszolgáltatók hónapok óta dolgoznak a szabályozás kérdésén, bár az ORTT-t nem értesítették erről.

Körmendy-Ékes: az új média nem ad új tartalmat

Gerényi Gábor
az Index tartalomszolgáltatási igazgatója
"Valóban úgy gondolja-e Körmendy-Ékes Judit, hogy az új média nem kínál új tartalmat?" - kérdezte Bombera Krisztina a szerdai Népszabadságban megjelent interjúra utalva. Az ORTT elnöke pontosította nyilatkozatát, szerinte az internet technológiai lehetőségeit egyelőre nem használják ki a széles tömegek, bár a tartalomszolgáltatók természetesen már élnek az új média lehetőségeivel. Gerényi szerint ez természetes folyamat, eltart egy ideig, amíg az emberek megtanulnak élni az új technológiák kínálta lehetőségekkel.

Braun: nincs szükség további szabályozásra

Ekkor szót kért a nézők közt helyet foglaló Braun Róbert, az Index vezérigazgató-helyettese, és mintegy három perces kérdésözönt zúdított az ORTT elnöknőjére. "Szerintem Körmendy-Ékes Judit olyan kérdésekben foglal állást, amelyekről rendkívül kevés információval rendelkezik. Szeretném tudni, hogy milyen kutatásokra alapozza állításait? Pontosan milyen szabályozásra gondol? Milyen szakmai szervezetekkel konzultált?" - kérdezte, utalva Körmendy-Ékesnek a Népszabadságban megjelent kijelentésére, mely szerint az újmédiát "az emberek többsége csupán pornóképek nézegetésére használja". Braun szerint semmi szükség az internet további szabályozására, a jelenlegi törvények ugyanis az internetre is vonatkoznak.

Nemzetközi törvények szükségesek

Körmendy-Ékes Judit
Az ORTT hamarosan meghívja a tartalomszolgáltatókat a szabályozási kerekasztalhoz
Körmendy-Ékes Judit válaszában elismerte, hogy a kérdések legnagyobb része már szabályozva van, a probléma a törvények alkalmazhatóságában, a joghatóság kérdésében rejlik. Véleménye szerint az internet szabályozásánál alkalmazható magyar törvényeket alkalmassá kell tenni a nemzetközi joggyakorlat befogadására. Így eredményesen fel lehetne lépni a más országokban levő szervereken tárolt jogsértő tartalmak közlői ellen. Gerényi szerint azonban ez mindaddig nem lehetséges, amíg minden országban meg nem születnek a hasonló tartalmú törvények.

Kádár Mónika
az EcoNet munkatársa
"Felmérte-e már az ORTT a magyar tartalomszolgáltatók önszabályozási gyakorlatát?" - kérdezte Kádár Mónika, az EcoNet munkatársa. Körmendy-Ékes Judit elismerte, hogy ez nem történt meg, szerinte azonban a jogsértések jellemzően nem az Indexen, az Origón, az Extrán vagy más nagy szolgáltatóknál történnek. Braun Róbert ezt néhány példával cáfolta, melyeknél a rendőrség vette át az ügyeket. Majd utalt arra, hogy az önszabályozás már folyik, hiszen a nagy szolgáltatók folyamatosan konzultálnak egymással a szabályzandó kérdésekről. Kijelentette: "Az a probléma, kedves Judit, hogy nekünk nincs szükségünk magukra."

Simó: működőképes önszabályozás kell

Ekkor Simó György, a Matávnet vezérigazgató-helyettese kért szót, és a korábbi felszólalóknál nyugodtabb hangnemben szólt hozzá a vitához. Szerinte egyértelműen szükség van egy önszabályozó testületre, a kérdés csak az, hogy lehet-e jól működő önszabályozó testületet létrehozni. Az idő rövidsége miatt a beszélgetésnek itt vége szakadt. Körmendy-Ékes szerint az ORTT hamarosan meghívja a tartalomszolgáltatókat a szabályozási kerekasztalhoz - az azonban továbbra is kérdéses, vajon szükség van-e az újabb szabályokra.  • Vennék
  • Bankszámla