Árpád
-2 °C
3 °C

Emailben jön az intő

2002.05.13. 16:34
Az iskolából a szülőknek küldött levelek odahaza összegyűrve érkeznek meg, vagy hetekre eltűnnek az iskolatáska alján. A brit kormány kezdeményezése ennek egy csapásra véget vethet, mivel a szülőknek szánt értesítéseket email útján tervezik küldeni.
Nagy-Britanniában a lépéshez minden lehetőség adott, mert szinte valamennyi iskola rendelkezik internet kapcsolattal, tíz háztartás közül pedig négyben hazsnálják a világhálót.

Interneten tartanák a kapcsolatot a polgárokkal

A szolgáltatásra önkéntes lesz a jelentkezés, az értesítéseket a szülők előzetes hozzájárulása alapján küldik majd. Sokan viszont amiatt aggódnak, hogy a családok egy része nem lesz képes kihasználni az új rendszer nyújtotta előnyöket.

A BBC idézi John Healey oktatási minisztert, aki szerint a tervezet annak a kormányzati törekvésnek része, amely 2005 végére az internetre helyezné a polgárokkal való kapcsolattartás súlypontját.

Törvénymódosítás kell

Szavai szerint sokan akarják az emailt használni, mert gyorsabb és kényelmesebb megoldást jelent, mint az értesítések papírra kinyomtatott változata. A brit oktatási törvény tervezett megváltoztatásával valóra válhat a törekvés. Ha egyszer sikerül bevezetni, a váltással alapjaiban megváltozik a szülők, az iskola és az oktatás helyi felügyeleti szervei közti kapcsolattartás.

A szegények kimaradnak

A kezdeményezést fenntartásokkal üdvözölte a brit tanár-szülő egyesületek konföderációja (NCPTA). Szerintük sok otthonban, különösen a szegényebb rétegek esetében, nem lesz lehetőség részt venni a kezdeményezésben. Ugyanígy fontos volna azt biztosítani, hogy harmadik személy ne férhessen hozzá az emailcímekhez - jelentette ki Margaret Morrissey, az NCPTA munkatársa.

Morrissey szerint ugyanakkor sok emailcímmel rendelkező szülő örömmel fogadná a lehetőséget. A hasonló szolgáltatás széles körű elterjedése azonban akár egy-két évtizedbe is beletelhet, mert nem mindenki informatikai szakértő.

Esetleg akkor, ha a mai elsősök maguk is szülők lesznek, már nem számít ennyire bonyolultnak az internet kezelése. "Ma még az email említésére sokan csak csodálkozva bámulnak" - mondta Margaret Morrissey.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?