Móric
14 °C
15 °C

Emailben jön az intő

2002.05.13. 16:34
Az iskolából a szülőknek küldött levelek odahaza összegyűrve érkeznek meg, vagy hetekre eltűnnek az iskolatáska alján. A brit kormány kezdeményezése ennek egy csapásra véget vethet, mivel a szülőknek szánt értesítéseket email útján tervezik küldeni.
Nagy-Britanniában a lépéshez minden lehetőség adott, mert szinte valamennyi iskola rendelkezik internet kapcsolattal, tíz háztartás közül pedig négyben hazsnálják a világhálót.

Interneten tartanák a kapcsolatot a polgárokkal

A szolgáltatásra önkéntes lesz a jelentkezés, az értesítéseket a szülők előzetes hozzájárulása alapján küldik majd. Sokan viszont amiatt aggódnak, hogy a családok egy része nem lesz képes kihasználni az új rendszer nyújtotta előnyöket.

A BBC idézi John Healey oktatási minisztert, aki szerint a tervezet annak a kormányzati törekvésnek része, amely 2005 végére az internetre helyezné a polgárokkal való kapcsolattartás súlypontját.

Törvénymódosítás kell

Szavai szerint sokan akarják az emailt használni, mert gyorsabb és kényelmesebb megoldást jelent, mint az értesítések papírra kinyomtatott változata. A brit oktatási törvény tervezett megváltoztatásával valóra válhat a törekvés. Ha egyszer sikerül bevezetni, a váltással alapjaiban megváltozik a szülők, az iskola és az oktatás helyi felügyeleti szervei közti kapcsolattartás.

A szegények kimaradnak

A kezdeményezést fenntartásokkal üdvözölte a brit tanár-szülő egyesületek konföderációja (NCPTA). Szerintük sok otthonban, különösen a szegényebb rétegek esetében, nem lesz lehetőség részt venni a kezdeményezésben. Ugyanígy fontos volna azt biztosítani, hogy harmadik személy ne férhessen hozzá az emailcímekhez - jelentette ki Margaret Morrissey, az NCPTA munkatársa.

Morrissey szerint ugyanakkor sok emailcímmel rendelkező szülő örömmel fogadná a lehetőséget. A hasonló szolgáltatás széles körű elterjedése azonban akár egy-két évtizedbe is beletelhet, mert nem mindenki informatikai szakértő.

Esetleg akkor, ha a mai elsősök maguk is szülők lesznek, már nem számít ennyire bonyolultnak az internet kezelése. "Ma még az email említésére sokan csak csodálkozva bámulnak" - mondta Margaret Morrissey.