Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Pár éven belül elfogy a hely az interneten

2008.08.18. 14:00
Már jó ideje ijesztgetik azzal a szakértők az internetszolgáltatókat, hogy egyszer elfogynak az IPv4-rendszerben kiosztható ip-címek az interneten, de eddig ez valami távoli, megfoghatatlan fenyegetésnek tűnt, amivel ráérünk akkor foglalkozni, amikor már tényleg alig maradt szabad hely. Úgy tűnik, ez az idő most jött el.

Az ip-cím az a számsorozat, ami minden egyes, internetre kötött számítógépet (vagy más eszközt, akár egy hálózati nyomtatót) egyénileg azonosít, ennek alapján találják meg a gépeket a nekik küldött adatcsomagok. Ezeket jelenleg az IPv4-rendszerben kezelik, ami 32 biten tárol egy ip-címet, így összesen nagyjából 3,7 milliárd különböző cím elérhető. Ez kevesebb, mint az elméleti maximum (kettő a harminckettedik hatványon, mert egy csomó cím, például a nullával, vagy 127-tel kezdődők helyi hálózatoknak vannak fenntartva vagy más okok miatt kizárva a szabadon kiosztható címek közül.

A statisztikák szerint nemrég csökkent le a még szabad ip-címek száma egymilliárd alá. 39 blokk, egyenként 16,78 millió címmel még teljesen üres (265 ilyen blokkból áll az IPv4-rendszer teljes címtartománya), további 339 milliót már kiutalt az ip-címek rendszerével foglalkozó IANA regionális szervezeteknek, de azok még nem találtak gazdára a helyi internetszolgáltatóknál vagy végfelhasználóknál.

Geoff Huston, az Asia Pacific Network Information Centre szakértőjének becslése szerint ezzel a tempóval 2011 februárjában kell megnyitni az utolsó üres blokkot, és 2011 decemberében fogy el végképp a hely az interneten. Még egy kis számlálót is készített, ami mutatja, hogyan fogynak a szabad ip-címek:

A helyzet persze ennyire nem drámai, már jó ideje megvan a megoldás, az IPv6-rendszer, ami 128 biten tárol egy címet, és annyi hely van a címtartományában, ami a világ végéig elég lesz (a wikipedia idevágó szócikkének hasonlata szerint a Földön ma élő minden emberre 50 milliárdszor milliárdszor milliárd IPv6-cím jut).

Az IPv6-rendszer már él egy ideje, elérhető IPv6-címeken keresztül például a Google vagy az olimpia hivatalos oldala is, de a net szervereinek és hálózati eszközeinek többségét még át kell állítani. Ez az esetek többségében nem igényel hardveres cseréket, csak szoftverfrissítéseket, bár a szakértők szerint ezeket nem éppen egyszerű telepíteni és megfelelően konfigurálni.