Kázmér
-2 °C
15 °C

Elfogy a hely az interneten

2007.05.24. 10:30
A jelenleg használt IPv4 protokoll bő négymilliárd ip-cím kiosztását teszi lehetővé, amiből három és fél már foglalt. Szakemberek szerint 2010-2011-re elfogy a hely, viszont addigra még nem készül fel az internet az új rendszerre való átállásra.

Drámaian fogynak szabad ip-címek az interneten - figyelmeztetett az ARIN (American Registry for Internet Nubmers), az ip-címek kiosztásáért felelős szervezet a legutóbbi közgyűlésén. Az ip-cím a hálózatra csatlakozó számítógép "rendszáma", ez alapján találnak oda a gépünkhöz a nekünk szánt adatcsomagok.

Alig maradt a négymilliárdból

A jelenleg használt internetes protokoll, az IPv4 nagyjából 4,3 milliárd ip-cím kiosztását teszi lehetővé, és az ARIN jelentése szerint ennek 81 százaléka már foglalt (ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi számítógép van az internetre kötve, hiszen minden eszköznek, akár egy hálózati nyomtatónak is külön ip-címre van szüksége). A tanulmány szerint 2011 környékére várható, hogy teljesen kifutunk a szabad ip-címekből, és az internetre kitehetjük a "megtelt" táblát. (A Cisco szakembereinek szimulációja 2010 márciusára teszi ezt az időpontot.)

Y2K reloaded

A megoldást az újgenerációs Ipv6 protokoll jelentheti, ami az első 32 bites kódolása helyett 128 bitest alkalmaz, így kettő a százhuszonnyolcadikon, vagyis 16 milliárd milliárd címet tesz lehetővé. Az átállás azonban nem ígérkezik zökkenőmentesnek, a szakértők a kétezres év problémájához hasonló gondokat várnak - remélhetőleg az akkori médiahisztéria nélkül. Jelenleg a routerek, kábelmodemek és szerverek töredéke lenne csak alkalmas az IPv6 bevezetésére.

Bár a legtöbb eszköz egy egyszerű szoftverfrissítéssel iPv6-kompatibilissé tehető, és csak elenyésző részüknél szükséges fizikailag lecserélni a hardvert, a fejlesztés jelenlegi tempójával 2011-re is csak 60 százalékos lesz az átállásra felkészített hálózati eszközök aránya.

Ip-kereskedelem: a jövő aranybányája?

Az ARIN 1997 decembere óta felügyeli az ip-címeket, de természetesen ezt megelőzően is kaptak cégek, weboldalak ip-címtartományokat, amelyekkel azóta is szabadon gazdálkodnak. Mivel nem köti őket ezzel kapcsolatban semmiféle szerződés az ARIN-hoz, elvileg nincs akadálya annak, hogy a szabad ip-címek elfogyásával párhuzamosan áruba bocsássák az egyre többet érő saját címeiket - figyelmeztetnek a szakértők.