Valér
4 °C
8 °C

Tizennyolc megabit a briteknél

2005.03.19. 08:41
A brit NTL kábelszolgáltató a mostaniaknál gyorsabb szélessávú technológiával kísérletezik, amelyen az internetes adatok mellett nagyfelbontású tévéműsorok és mozifilmek is áramolhatnak.

Amíg a magyarok örülhetnek a másfél megabitnek, és többségük még mindig ósdi modemes eléréssel próbál csatlakozni a számítógépes világhálózatra, addig Angliában már a nyolc megabit a csúcs, és BBC szerint az átlag szélessávú háztartásban is legalább egy megabiten szörfölnek.

A briteknél ráadásul legnagyobb elérhető sebesség hamarosan több mint a duplájára nő, az NTL ugyanis már próbálkozik az úgynevezett adsl 2+ technika bevezetésével, amelyen nagyfelbontású tévéadások továbbításával is kísérletezik majd.

Távoli jövő

Az adsl technológia közismert hátránya, hogy az ügyfél és a szolgáltató központja közti táv meghatározza a legnagyobb elérhető sávszélességet. Magyarországon is hiába tornászták fel tavaly néhány helyen a duplájára az adsl sávszélességét, a központ távolsága miatt ennek nem volt semmilyen hatása. Szerencsére az NTL ügyfeleinek nincs miért aggódniuk, mert a cég által elért nyolcmillió otthon 95 százaléka a központok egykilométeres körzetén belül van.

Idén a British Telecom (BT) is belevágna az adsl 2+ bevezetésébe, de a brit gigaszolgáltatónak éppen a távok okoznak gondot, az esetében ugyanis csak az ügyfelek 5 százaléka van a központ egykilométeres körzetén belül.

Jó a tudatlanoknak

Angliában a riválisok valószínűleg fejlesztésre késztetik majd a BT-t, véli Ian Fogg, a Jupiter Research elemzője. A BT még sok mindent megtehet a jelenlegi adsl technológiával, amíg az ügyfelei meg nem ismerik a nyolc megabit előnyeit, és meg nem tudják, hogy az már Európa-szerte elérhető, meg nem is sokkal drágább, mint a létező szabvány, fejtette ki a szakértő a BBC hasábjain.