Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

A belügy is felfigyelt az iWiW-re

2006.05.18. 15:40
A webes közösségi portálok veszélyeire hívta fel a köztisztviselők figyelmét a Belügyminisztérium. A T-Online szerint magánügy, hogy ki mit oszt meg az iWiW-en. Az adatvédelmi ombudsman szerint az internetre feltöltött adat örökre ott is marad.

Szervezett bűnözői körök saját céljaikra használhatják fel az iWiW-en és a más hasonló kapcsolatépítő oldalakon tárolt információkat, ezért a Belügyminisztérium egy levélben óvatosságra intette az állami vezetőket. Az Indexhez is eljutott levél azt tanácsolja "a közigazgatásban fontos és bizalmas munkakört betöltő személyeknek", hogy lehetőleg ne a hivatalos emailcímükkel regisztrálják magukat, hanem saját otthoni címükkel, mert így nem hozzák azonnal nyilvánosságra munkahelyüket.

Mindenki veszélyben lehet

A FigyelőNet cikke szerint a Nemzetbiztonsági Hivataltól származik a levél. Az NBH nem tiltja ugyan az iWiW használatát, és tanácsait sem kötelező betartani, ugyanakkor a levél megjegyzi, hogy a portálokon kiadott kényes adatok "a teljes állományra veszélyt jelentenek". Emellett a humánpolitikai osztály fontosnak tartja, hogy legalább az osztályvezetői szintig mindenki értesüljön ezekről a problémákról.

Az NBH levele szerint "a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon", hiszen a kapcsolatfelvétel érdekében személyes adatok - például lakcím, telefonszám, emailcím - megadására van lehetőség. A következő rész azonban mintha nem csupán figyelmeztetne, hanem egyenesen felszólítaná a címzetteket az iWiW-ben rejlő lehetőségek kihasználására: "a keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására", és ezen webes alkalmazások segítségével "feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere".

Magánügy

A T-Online illetékesei a FigyelőNet kérdésére elmondták, hogy "tudomásuk van az iWiW kockázatait ismertető levélről", de a vállalat eddig nem kapott hivatalos megkeresést, és egyébként sem ők az illetékesek ez ügyben, hanem az állampolgári jogok biztosa, illetve az adatvédelmi ombudsman. A T-Online szerint a köztisztviselők magánügye, hogy miként reagálnak a levélre, és az is magánügyük, hogy szabadidejükben mit és hol tesznek közzé az interneten. "Az iWiW-ről való leiratkozást ellenőrzők akár tiltott adatkezelést is megvalósíthatnak." - mondta a T-Online a FigyelőNetnek.

Adatvédelmi téma az iWiW

Péterfalvi Attila az MTI érdeklődésére elmondta: nincs hivatalos tudomása az NBH leveléről. A portálra az érintett személyek önkéntes hozzájárulásával kerülnek fel adataik, de nem kifogásolható az ezzel kapcsolatos előzetes tájékoztatás, az esetleges kockázatokra való figyelmeztetés. A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ami egyszer az internetre felkerült, azt onnan gyakorlatilag nem lehet többé eltávolítani. Az ott elhelyezett információk sorsa többé nem követhető, nem kontrollálható, és ez nem biztos, hogy minden esetben jó.

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy az iWiW-vel kapcsolatban eddig a hivatalához érkezett beadványok főként a portál üzletszabályzatára, marketingtevékenységére irányultak. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat még folyamatban van, ezért erről Péterfalvi Attila nem kívánt részleteket elárulni.