Olivér
4 °C
8 °C

Kereső a magánszféra védelmében

2009.01.29. 13:50
Anonim és biztonságos keresést ígér az Ixquick, amely népszerű versenytársaival ellentétben nem tárol személyes adatokat, sőt mostantól IP-címeket sem. A kereső tavaly a világon elsőként kapta meg a European Privacy Sealt, a magánszféra védelmét biztosító szájtoknak járó tanúsítványt.

Az Ixquick kereső ünnepélyesen bejelentette, hogy mostantól még rövid időre sem rögzíti felhasználóinak IP-címét, és ezzel újabb lépést tett a netezők magánszférájának teljes védelme felé.

A New Yorkban alapított, 2000 óta holland tulajdonú Ixquick úgynevezett metakereső, amely nem weboldalakon, hanem élősdi módjára más keresők eredményei között keres. A találatok relevanciáját csillagok jelzik, minél több csillag van egy hit mellett, annál több kereső találta meg az adott oldalt.

Anonim volta ellenére az Ixquick nem tartozik a legnépszerűbb keresők közé –2004 óta 120 milliószor kerestek rajta, amivel nemhogy a legnagyobbak, a Google, a Yahoo vagy az MSN közé nem fér be, de még a kisebbek között sem jegyzik. (A Google nagyjából naponta-kétnaponta végez annyi keresést, amennyit az Ixquick az elmúlt négy év alatt.) A Net Applications Market Share szerint a globális részesedést tekintve idén a Google vezet 79 százalékkal, második a Yahoo 12, harmadik az MSN 3,2 százalékkal. A statisztika az Ixquicket fel sem tünteti a keresők között.

Az Ixquick a maradék 0,17%-ban. Forrás: Net Applications

Anonim és biztonságos

Az Ixquick nagy konkurenseinek mindegyike rögzíti legalább a keresés idejét, a keresőablakba beírt kifejezéseket, azon oldalak címeit, ahová végül a felhasználó kattintott, és persze a netezők IP-címét. Ezek az adatok aztán profilokba rendezhetők, és mivel az IP-cím sokszor könnyen köthető egy-egy számítógéphez, így személyhez is, csak a cégeken múlik, mihez kezdenek az összegyűlt személyes adatokkal.

Ha rosszul kezelik őket, akkor úgy járnak, mint az AOL 658 ezer felhasználója, akiknek adatait a cég két éve közzétette, és bár a botrány hatására le is szedte őket a netről, annyi nyilvánvalóvá vált, hogy a keresési eredményekből és a járulékosan rögzített adatokból könnyű kideríteni, ki mire keresett a kérdéses időszakban.

Az Ixquick viszont indulása óta igyekszik biztonságos körülményeket teremteni a kereséshez: 2006-ban elsőként jelentette be, hogy kitörli a felhasználók személyes adatait, mostantól pedig még csak rövid ideig sem rögzíti az IP-címeket, így a netezők személye nem hozható kapcsolatba az egyes keresésekkel.

Tavaly júliusban az Ixquick a világon elsőként megkapta a European Privacy Sealt, azt a tanúsítványt, amely garantálja, hogy az adott szájt vagy szolgáltatás megfelel az Európai Unió adatvédelmi követelményeinek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?