Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Személyes adatokat árvereznek a japán Yahoo-n

2004.03.04. 11:47
Akár 2 millió 580 ezer forintnak megfelelő összeget is kaphat az a személy, aki elárverezi személyes adatait a japán weboldalon, adta hírül a Reuters.
Az adatok árverezése tiltakozó akció Japán legnagyobb szélessávú internetszolgáltatója, a Softbank ellen, miután kiderült, hogy a cég 4,52 millió felhasználója adatát szivárogtatta ki egy állítólagos zsarolónak. A cég a megkárosított előfizetőknek fejenként 500 jent (körülbelül 950 forintot) ajánlott fel kompenzációként. A szolgáltató arra hivatkozott, csupán a nevet, telefonszámot és címeket adták át, a bankkártyaszámokat nem.

"Egyszerűen felháborító az 500 jenes felajánlás" - olvasható a szájton az egyik károsított nyilatkozata. Az ' ooofunooo' nicknévvel rendelkező, az adatait árverésre bocsátó felhasználó egy olyan korábbi ügyre hivatkozott, amelynek során a japán bíróság tízezer jent (tizenkilencezer forintnak megfelelő összeget) fizetett valakinek, akinek személyes adatait (nevét, címét, nemét és születési dátumát) nyilvánosságra hozták.

Már kiszivárogtatták a személyes adatokat

"Azt a hat adatot, amelyet kiszolgáltatok magamról, már a Softbank is kiszivárogtatta. Emailen adom át a jellemzőimet" - nyilatkozta a károsított, aki jelenleg nevét, címét, telefonszámát, email címét és a Yahoo-s azonosítóját ajánlotta fel az aukción. Egy másik felhasználó adataiért a licit hatnapi árverést követően 923 ezer forintnak megfelelő összegre rúgott.

'Ooofunooo' a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy nem várja el az árverés nyertesétől a teljes összeget, csupán a regisztrációs díj kifizetésére kéri fel. A Softbank és a Yahoo Japán nem nyilatkozott a hírügynökségnek.