Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rekordsávszélességet ad a japán távközlési műhold

2008.05.14. 14:46
Nehezen megközelíthetô helyekre viszi el az internetet és katasztrófák esetén segít be a földi hálózatnak a Kizuna műhold, ami rögtön az elsô tesztjein adatátviteli rekordokat döntött.

Már az első éles tesztek során adatátviteli rekordot döntött a japán Kizuna műhold. A japán űrhajózási hivatal tesztjein a műholdról két, egyenként 622 megabites csatornán érkezett a jel a földi vevőantennához, összesen 1,2 gigabites másodpercenkénti sebességet produkálva.

A műholdat február végén bocsátották fel, az első teszteken, márciusban és áprilisban 1,5 illetve 155 megabites sávszélességet sikerült elérni, egy 45 cm-es, illetve 1,2 méteres átmérőjű tányérantennát használva vevőként. Ezeket az adatokat az antenna méretéhez viszonyítva szintén rekordnak tekintette a JAXA, a mostani egy gigabit feletti sebesség pedig a legnagyobb, amit valaha műholdas kapcsolattal elértek.

Ha munkába lép a műhold, a sűrűn lakott területektől távol eső otthonok és munkahelyek számára biztosít majd szélessávú kapcsolatot, illetve tartalék rendszerként bevethető lesz kritikus fontosságú hálózatok kisegítésére természeti katasztrófák esetén.

A Kizuna érdekessége az aszinkron adatátviteli mód, ami lehetővé teszi, hogy a műholdas adatátvitelhez szükséges modulálás és speciális frekvenciára konvertálás mind a műhold fedélzetén történjen, így sokkal hatékonyabban lehet majd használni a rendelkezésre álló frekvenciatartományt.