Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Eltűnt a Google-ből az antiszemita weblap

2004.04.27. 11:03
A nagy felháborodást kiváltott antiszemita weblap eltűnt a Google adatbázisából, de a keresőt üzemeltető cég közölte: nem ők vették ki a keresési eredmények közül az oldalt.
Eltűnt a Google keresési eredményei közül a nagy felháborodást kiváltott Jew Watch ("Zsidófigyelő") antiszemita weblap, írta a News.com. Mint korábban megírtuk, a Jew Watch oldal volt az első oldal, amit a Google a "jew", azaz "zsidó" szóra keresve kiadott. Az oldal feltételezett zsidó összeesküvésekről szóló cikkekkel és más antiszemita írásokkal van tele, olyan címekkel, mint "A zsidók irányította sajtó" vagy "Zsidó agymosási mechanizmusok".

Amiatt, hogy ez az oldal jelent meg a keresés első helyén, sokan támadták a Google-t, és online aláírásgyűjtés is indult annak érdekében, hogy a kereső tüntesse el az oldalt az adatbázisából.

Nem találta

Hétfőn azonban már csak egy régi, elmentett változatát lehetett megtalálni az oldalnak a Google-lal, a keresési eredmények között hátrébb csúszva.

David Krane, a Google szóvivője elmondta: a változásnak az lehet az oka, hogy az EV1 tárhelyszolgáltató a múlt héten megszüntette a Jew Watch-ot támogató Stormfront neonáci oldal hozzáférését, ami miatt az napokig elérhetetlen volt.

A Jew Watch azóta felbukkant egy másik tárhelyen, de a Google keresőrobotja a régi helyen már nem találta a rendszeres ellenőrzés során, az új helyen pedig még nem lelt rá. "Ha a következő néhány hónapban online maradnak, valószínűleg újra felbukkannak az adatbázisban" - mondta Krane.

Algoritmusok

Az online petíció mellett korábban többen az úgynevezett Google-bombing módszerrel szerették volna lenyomni a Jew Watch-ot az első helyről. A technika a kereső saját algoritmusait használja ki, gyakorlatilag nincs hozzá másra szükség, mint különböző oldalakon nagy mennyiségben létrehozni olyan linkeket, melyek a jó helyre juttatni kívánt oldalra mutatnak.

A felháborodás miatt Google a fizetett hirdetések helyén közzétett egy nyilatkozatot, melyben elmagyarázta, hogy a keresési eredményeket matematikai algoritmusok hozzák létre tőlük függetlenül, és azokat nem lehet és nem is akarják manipulálni.