József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újabb egymilliárd a Jövő Házára

2005.03.30. 17:49
Pályázatok útján dönti el az Informatikai Minisztérium, ki építse fel a Millenárisra tervezett futurisztikai múzeumot. A projektre tavaly majdnem 300 milliót költöttek, de a nem ritkán botrányos személycserék közepette egy szög sem verődött be a Jövő Házába. Decemberre állítólag elkészül.

#alt#
Villamos és gépész egymás között
"Célegyenesbe fordult a Jövő Háza megvalósítása itt a Millenárison" - jelentette be szerdán a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatón Kovács Kálmán szakminiszter. Kovács elmondta: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) új vezetőkkel kezdi építeni a Jövő Házát. A tárca szándékai szerint idén decemberben megnyitó futurisztikai múzeum élére a múlt héten a villamosmérnök végzettségű Szabó Szergejt nevezték ki, aki korábban az HBO-nál, a Lucentnél, a Vivendinél és a Malévnél dolgozott. A Millenárisban és a Jövő Házában rendezendő kulturális programokért március 16. óta az a Kirchkeszner Ágnes felel, aki korábban a Millenáris Park főtitkára volt, és dolgozott az Álmok álmodói kiállításon, a Műcsarnokban, a Holokauszt Emlékközpont előkészítésén és a KOGART Ház vezetőjeként is. Az intézményt felügyelő Millenáris Programiroda Kulturális Kht. ügyvezető igazgatója tavaly december óta a villamosmérnök végzettségű Marosvölgyi Zsuzsa, aki a Hungexpónál szerzett kiállításszervezési tapasztalatokat.

Zöld sziget marad a Zöld Péter

Kovács Kálmán elmondta: a tárca a napokban két közbeszerzési eljárást indított, melyek keretében összesen egymilliárd forintot költ az állam a Jövő Háza kiállításainak elkészítésére. Az egyik pályázat 800 milliós értékű, és összesen tizenöt installáció elkészítésére írták ki; a másik, 200 milliós pályázat pedig három külföldi - egy tengerentúli és két európai - installáció bérletére, hazai felállítására, majd elbontására és elszállítására vonatkozik.

A Jövő Háza további költségeit a minisztérium a Millenáris A jelzésű épületének eladásából kívánja fedezni. A miniszter szerint az épületet a napokban eladta a tárca tulajdonában lévő és a Millenáris ingatlanügyeit kezelő Kisrókus 2000 Kft, és a szerződés aláírása már csak a tárca jóváhagyására vár. A vevő kilétét és az épület vételárát a miniszter nem árulta el.

A Kisrókus 2000 Kft. mindehhez a múlt héten százmillió forintos nettó áron megvásárolta a Millenáris öthektáros területének azt az egyhektáros részét, amely eddig nem a minisztérium tulajdonában volt - így az IHM szerint nem állhat több akadály a fejlesztések útjába.

Az egyetlen kivétel a Zöld Péter mesejátszótér, ami továbbra is magántulajdonban marad, de ez nem zavarja a felújítási munkákat.
#alt#
Szabó, Marosvölgyi, állvány

Borzasztás

Szabó Szergej, az új igazgató elmondta: "Borzasztóan büszke vagyok az izgalmas, de borzasztóan nehéz feladatra", vagyis a Jövő Házára, ami szerinte nem egyszerűen kiállítás, hanem program, amelynek középpontjában a tudomány és technika vívmányai állnak ugyan, de ez kiegészül oktatótermekkel és kulturális rendezvényekkel is. Szabó szerint a Jövő Háza állandó kiállításnak ad majd helyet, amelynek tartalmát időnként - legalább félévente - frissítik majd. Szabó évi egymillió látogatót remél a kiállítástól, de a projektbe szeretné bevonni a vidéki helységeket is - Eger, Pécs, Szeged és Veszprém például már pozitív hozzáállásról tett tanúbizonyságot.

#alt#
Emberek és ötletek. Fotók: Barakonyi Szabolcs

Nec mergitur

A mindezidáig hányattatott sorsú Jövő Háza programot tavaly januárban hirdette meg az Informatikai Minisztérium - akkor került a tárca kezelésébe a park üzemeltetését végző Millenáris Kht. Az elmúlt évben a program környékén megfordult már Kerti Géza, a Kirowski dotkomcég alapítója, a volt bizottságos Wahorn András multimédia-művész, Erdélyi "Superman" Zsolt reklámszakember, Babarczy Eszter esztéta és Bodoky Tamás, az Index főszerkesztő-helyettese is. A szakértők tavaly sorban távoztak a projektből. Bár a Jövő Háza új vezetősége nem árulta el, felhasználja-e a megvalósításkor a korábbi munkatársak által készített koncepcióvázlatokat és látványterveket, a sajtótájékoztatón táblán bemutatott ötletek kísértetiesen emlékeztetnek a Kerti vezetésével dolgozó csapat elképzeléseire. A szakértők egyébként tartalmi kérdésekben titoktartást fogadtak, munkájukat pedig papíron a Gamax Kft. fizette ki.