Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Jövőlátók kontra sarlatánok

2005.12.29. 14:31
Apple-Intel összeborulást, ingyen wifit, több Linuxot, több mobiltelefont és rengeteg blogot prognosztizáltak a tech-világ leghíresebb jósai 2005-re. A legtöbben jól látták a jövőt, bár túl nehéz dolguk nem volt.

#alt#
Dvorak
Az igazmondó jövőlátók listáján előkelő helyen szerepel John C. Dvorak, a PC Magazine kolumnistája, aki egy cikkében már 2003 elején megjósolta, hogy az Apple "az elkövetkező 12-18 hónapban" megszakítja tizenegy éves együttműködését az IBM-mel, és átáll az Intel processzorokra. Ez megtörtént, és Dvorak a mennybe mehet, akárcsak Robert Cringley, az Egyesült Államok közszolgálati televíziós csatornáit tömörítő PBS (Public Broadcasting Service) megmondóembere.

Linux, perek, katasztrófa

#alt#
Cringley
Cringley 2005 január 7-én publikálta jóslatsorozatát, amelynek fontos eleme volt, hogy a drótnélküli internet, a wifi ingyenes marad, hiába várnak tőle sokan sok pénzt, és igaza lett: a világ jó része most valóban ingyen wifizik (igaz, másik jó része fizet érte, mint a katonatiszt).

Cringley azt is megjósolta, hogy 2005-ben előretör a Linux az asztali gépeken, az amerikai lemezkiadókat képviselő RIAA tovább perli a fájlcserélőket, illetve hogy a Microsoft belépése a vírusirtó- és kémszoftverpiacra felhasználói szempontból katasztrófával jár majd - az első jóslat a Wired szerint olyan semmitmondó, hogy nem kérhető számon, a második bejött, a harmadik viszont nem.

#alt#
Enderle
Nem nyúlt nagyon mellé a harmadik dobogós Rob Enderle, a róla elnevezett Enderle Group tanácsadó cég hivatásos jósa sem. Enderle 2004 végén jósolt 2005-re, többek között azt, hogy az egyre nagyobb ütemben nyomuló Google megvásárolhatja az AOL-t és a Novellt - az előbbi részben bejött, hiszen a kaliforniai keresőcég december végén bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fizet az AOL 5 százalékáért. Enderle további jóslatai viszont nem igazán váltak be: az asztali számítógépek vásárlásakor még mindig nem az általuk kibocsátott zaj és hő mennyisége a legfontosabb szempont, és a rengeteg szpem nem térített el tömegeket az e-mailtől; az viszont igaz, hogy az lcd-monitorok ára drámai mértékben csökkent, írta a Wired.

Egy jós is tévedhet

A bukott jósok közé sorolja a magazin Michael Robertson Linux-szakértőt, aki saját szájtján január elején azt jósolta, hogy 2005-ben minden nagyobb amerikai városban lehet majd linuxos asztali gépet vásárolni, ez pedig máig sincs így, annak ellenére, hogy a Wal-Mart áruházlánc valóban piacra dobott egy 500 dolláros (100 000 forintos) Linux-notebookot.

#alt#
Battelle
Tévedtek az IDC elemzői, amikor azt állították, hogy a félvezetőpiac bevételei idén 2 százalékkal csökkennek majd, hiszen azok valójában 7 százalékkal nőttek.

Nem tévedett viszont Jeff Pulver telefóniaszakértő és John Battelle főblogger sem, mert mindketten a nyilvánvalót jósolták meg: ahhoz már 2004-ben sem kellett nagy ész, hogy valaki a mobiltelefon előretörését prognosztizálja a vonalas kárára, és azt sem ördöngösség megjósolni, hogy idén több blog lesz, mint tavaly volt. És lőn.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft