Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Két éven belül összeomolhat az internet a videómegosztók miatt

2008.04.07. 12:05
Legfeljebb két éve van hátra az internetnek, mielőtt a videomegosztók okozta óriási adatforgalom miatt végzetesen lelassul, vagy akár össze is omlik az egész hálózat - ijesztgetnek a szakértők.

Larry Irving, az Internet Innovation Alliance kezdeményezés (egy amerikai lobbicsoport, ami az internet infrastruktúrájának fejlesztéséért jött létre) vezetője a Daily Telegraphnak a nagyvárosok közlekedési problémáihoz hasonlította a helyzetet: "London vagy New York utcáit egy bizonyos mértékű járműforgalomhoz tervezték, aminek ma a sokszorosa jár a városokban. Csúcsforgalomban az egész közlekedés lelassul, rosszabb esetben meg is áll rövidebb-hosszabb időre. Pontosan ugyanez vár az internetre is."

Az online videók nagyságrendekkel több adatforgalmat generálnak, mint a webböngészés, az email, vagy akár a hangátvitel, amire a mai internet kiszolgáló hálózatának nagy részét eredetileg tervezték. A videomegosztó oldalak népszerűsége pedig egyre nő, a Hitwise, internetes forgalmat figyelő cég adatai szerint évi 178 százalékkal emelkedik a látogatóik száma. Becslések szerint 2007-ben a YouTube adatforgalma akkora volt, mint 2000-ben az egész interneté.

Az összeomlást a hálózat drasztikus fejlesztésével, a nagyrészt még mindig rézalapú vezetékek üvegszálas kábelre cserélésével lehetne elkerülni - ez viszont sokmilliárdos befektetést követelne az internetszolgáltatóktól. Amerikában tavaly másfélszeresére nőtt az internet forgalma, a hálózat sávszélessége viszont csak 40 százalékkal, és az arányok hasonlóak, vagy még rosszabbak a világ többi országában is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?