Emőke
-4 °C
9 °C

Szusi a meztelen nőn és gulyásleves a befőttesüvegben

2005.01.25. 10:09
Hízzon velünk! Egye magát halálra a számítógép előtt üldögélve, lehetőleg ne is álljon fel, még a telefonkagylóért se nyúljon, szegezze tekintetét a billentyűzetre, és rendeljen online! Az Index antiszociális és folyamatosan éhes újságírói azokat az ételrendelő szolgáltatásokat tesztelték, ahol egyetlen ügyfélszolgálatossal sem kell telefonon bájcsevegni, online intézhető a teljes rendelés.

A teszteléshez kilenc budapesti éttermet választottunk. A válogatás véletlenszerűen zajlott, csak arra ügyeltünk, hogy a paletta változatos legyen. Így a hagyományos éttermektől a népszerű pizzériákon és a reformételeket kínáló ezoterikus kifőzdéken át a szusiig mindenfajta szolgáltató megtalálható a listán.

Szempontok

Tesztelési szempontrendszerünkbe objektív és szubjektív tényezőket is bekerültek. A költségek mellett vizsgáltuk a kiszállítás árát (13. kerületi díjakkal), időtartamát és pontosságát, az étel ízét, csomagolását, hőmérsékletét, az étterem választékát, és beszélgetésekkel teszteltük azt is, hogy a kiszállító mennyire udvarias.

A tesztelés végére tekintélyes háj nőtt a tesztelőcsapatra, és az előzőleg ketrecekben hetekig éheztetett újságírók rántotthúsokba tekert durumbúzalepényekkel dobálóztak órákon át. De ne szaladjunk ennyire előre, íme a lista ábécésorrendben, alább pedig a legjobbnak minősített étteremtől a legrosszabbig a részletek.

Erősorrend

ILoveSushi

#
A "bárcsak lehetne itthon is szusit enni, főleg ha még házhoz is hoznák"-iskola vallásos fanatikusai nyilván nagyon örülnek, hogy beindult az IloveSushi. Örülünk mi is, bár egyesek szerint veszélyes vállalkozás Magyarországon nyers tengeri halat falatozni. Mindenesetre a kínálatból a lazacos és a kaviáros nigiri a favorit, a tálak közül a Sapporo és a Nara fantázianévvel ellátott menüt ajánljuk. A szusirizs tökéletes, nem nyúlik, nem száraz, nem meleg, éppen jó, a tigrisrák viszont olykor gyanús.
A szusi drága, mint bárhol a világon. A nigirik (hal, rák és halikra japán rizspárnákon) darabja 180-490 forint közötti, a makik (japán rizstekercsek hallal, rákhússal és zöldségekkel, szárított tengerialga-lapban) hatosával 360-780 forintba kerülnek. Egy vegyestál ára: 1000-2500 forint.
Az ILoveSushi nyerte a csomagolások esztétikai versenyét. Minden csomag egy adag szójaszószt, wasabit (erős japán torma), pácolt gyömbért és egy pár evőpálcikát tartalmaz. Szőrösszívű tesztcsapatunk két aprócska hibát vélt felfedezni, mindkettő a szójaszósszal kapcsolatos: egyfelől az adag rendszerint kevésnek bizonyul, másfelől nem szállítanak hozzá tálkát, amibe ki lehetne önteni.
A kiszállítás ideje 60-90 perc, a minimális rendelési tétel 1200 forint. A kiszállító mindig udvarias, és bármilyen nagy pénzből tud visszaadni. Szállítási díj a 13. kerületbe nincs, más kerületekbe 300-900 forint.
A cég nagyobb partikra naked szusit is kínál, ami azt jelenti, hogy egy meztelen nő testén tálalják a falatokat.

Összesített pontszám: 9/10 (drága, hosszú ideig tart a kiszállítás, de nagyon finom)

Yes Pub

Lelkes Yes Pub-rajongó tesztelőnk így jellemezte az étterem kínálatát: "Legutóbbi fellángolásom a Netpincér versenyzői közül a Yes Pubot boldogította. Ennek oka nem utolsósorban a kedves, nagydarab futár, aki csak egyszer hozta elviselhetetlenül későn az ételt: amikor két robogós szállítójuk is balesetet szenvedett a csúszós utakon. Másik oka a Yes Pub iránti vonzalmamnak az ízlésemnek megfelelő és nagy ételkínálat, bár az ételek íze a leírtakhoz képest néha csalódást okoz, például kedvenc halaim esetében. Viszont igen olcsó minden, és 800 forintért például egy fazéknyi extra finom spagettit kapunk. Szállítási költség nincs, de 800 forint a minimális rendelés; az étket hermetikusan lezárva kézbesítik, néha sajnos a szósz ráfolyik a köretre a lezárt dobozban."

Összesített pontszám: 8/10 (az ételek néha kiszámíthatatlan íze miatt)

55 Pizza

NetPincér, az étteremgyűjtő
A legtöbb, saját weboldallal nem rendelkező étterem a NetPincer.hu weboldalon biztosítja az online megrendelést. A szájt szolgáltatása 1999-ben indult, kezdetben csupán öt étteremmel álltak kapcsolatban, és tevékenységi körük kizárólag Budapestre korlátozódott. Perger Péter, a cég vezetője az Indexnek elmondta, hogy partneri hálózatuk mára százötven éttermet fog össze, és 2001 óta már vidéken is jelen vannak. 2003-ban 300 millió forintot tett ki az általuk közvetített forgalom, a cég a klasszikus ügynöki jutalékokból tartja fent magát. A weboldalon egyszerű a válogatás a város, kerület és utca szerinti csoportosítás miatt. A regisztrált tagok száma kb. hetvenötezer fő, naponta átlagosan hétszáz rendelést adnak le az oldalon.

Ha gyomortájon bizsergeti az éhség, és pontosan tudni akarja, hogy mikor kerül végre tápanyag a szervezetébe, akkor válassza az 55 Pizza kínálatát! Ugyanis az étterem - vállalása szerint - minden rendelést 55 percen belül kiszállít. Ráadásul tesztelőink szerint ez nem is hazugság. (A szabályok szerint elvileg ha nem tudják teljesíteni a vállalást, akkor nem kell fizetni a menüért.)
Az 55 pizzának a pontosság a legnagyobb érdeme, a pizzák megbízható unalmasságukkal hódítanak, nem ütik ki az ízlelőbimbókban a biztosítékot, de azért sohasem marad egyetlen szelet sem belőlük. A kis és közepes pizzák 900-1000 forintba kerülnek.

Összesített pontszám: 8/10

Bécsiszelet Vendéglő

A főképp hagyományos, magyaros ételeket felvonultató kínálatból a kisebb méretű, de még így is gigantikus (tizennyolc dekagrammos) borjúbécsit, a petrezselymes burgonyát és a csemegeuborkát teszteltük, az ízét maximális pontszámúnak ítéltük. (Tesztmenünk ára kétezer forint volt.) A hagyományos éttermek csoportjában a Bécsiszelet a favorit, két szarvashiba kivételével. A sültkrumpli ugyanis sótalan, a leveseket pedig befőttesüvegben postázzák, amitől az erőleves undorító vizeletmintának hat.
A kiszállítás ideje egy óra, a teszteléskor tíz perccel előbb hozták ki az ételt. A 13. kerületbe a kiszállítás díja 280 forint, amit azért nem értünk, mert az Újlipótvárosban van az étterem, nem kell a futárt messzire küldeniük.

Összesített pontszám: 7/10 (a sótlanság és a befőttesüveg miatt)

Avanti

Az Avanti egyszerű, a "semmi különös" kategória győztese. A forró, héjában sült burgonyát jó szívvel ajánljuk, a pizzákon viszont rendszeresen szenesre égetik a pepperonit. 50-60 perc a vállalt kiszállítási idő, ehhez képest sohasem késnek, a kiszállító udvarias, de többször előfordul, hogy nem tud visszaadni. Az étel hőmérséklete kiegyensúlyozatlan. Néha pont jó, néha viszont a pizza szinte lángol, és azt is megfigyeltük, hogy a paradicsomleves rendszerint jegesen érkezik. Az Avantit azoknak ajánljuk, akik szeretnek olcsón és keveset enni, mert ez az étterem azon kevesek egyike, ahol akár egy saláta vagy egy leves kedvéért is útnak indítják a futárt (minimális rendelési összeg és kiszállítási díj sincs). Ráadásul az árak kedvezőek: a héjában sült burgonya 450 forint, a paradicsomleves: 430 forint, a pizzák (három méretben) 570-2000 forint között.

Összesített pontszám: 6/10

Bubcsi Hamcsi

#
A só mennyiségének megválasztása problematikus. Általában sótalan az étel, de ez még a szerencsésebb eset, mert az is előfordul, hogy annyira elsózzák a köretet, hogy a kukában landol. Ráadásul a külcsín és belbecs nem mindig passzol, egy emlékezetes, ám tragikus esetben a mindenki által megcsodált hús valójában nyers volt. A sóhelyzet miatt azonban hamar megbocsátottunk a palacsintaügy idején. Történt ugyanis, hogy éhező kollégánkat telefonon értesítették, hogy az online megrendelt palacsintát nem tudják vállalni. Az érintett szomorú hangon vette tudomásul a hiányt, ami valószínűleg hatott a Bubcsi Hamcsi ügyfélszolgálatosára és szakácsaira, mert egy idő után újra telefonáltak, hogy mégis kikeverik a tésztát. Az árak elviselhetőek, a legolcsóbb pizza 800 forint, a rántott sajt 720, a paradicsomsaláta 320 (ezt az összeget a tesztelő a mennyiséghez képest soknak ítélte). A köretek 150-250 forint közöttiek. A Bubcsi Hamcsi választéka olyan nagy, hogy tesztelőink többször kerültek az éhhalál küszöbére, mire sikerült választaniuk.

Összesített pontszám: 6/10

IlTreno

#
A tesztelés tárgya a csípős, paradicsomos arrabiáta penne volt, amiről tesztelőnk szerint az étterem lespórolta a sajtot, vagyis három olvadt kis pöttyel intézte el a sajtkötelezettséget. A csomagolás atombiztos, izmos férfiak szükségesek a kibontásához, vastag celluxszal erőteljesen rögzített. A kiszállítás ígért ideje "körülbelül 50 perc", ehhez képest tendencia tízperces-negyedórás késés. A penne ára 960 forint (1000 borravalóval), átlagosnak mondható. Olasz specialitásokban itt a legnagyobb a választék.

Összesített pontszám: 6/10 (a sajt és a késés miatt)

Foodexpressz

A Foodexpressztől egy nappal előre kell rendelni, a kínálat naponta változik. A választék nem túl nagy, két leves, néhány főétel, illetve főzelék, valamint savanyúság és desszert a menü. Ezen felül fitneszételből van kétféle, fitneszdesszertből egyféle, ami állítólag olyan kevés kalória, hogy nagyon le lehet tőle fogyni. Mi azt gyanítjuk, hogy a fitneszmenü mennyisége okán diétás, ugyanis nagyon-nagyon kevés. Tesztelőink szerint a Foodexpressz-ételek legnagyobb előnye az áruk (450-600 forint közöttiek a főételek), viszont idővel minden fogás pontosan ugyanolyan ízűnek hat. A csomagolás azért jó, mert a doboz mikrohullámú sütőben melegíthető, de csak akkor, ha levesszük a fémből készült védőfóliát (érthetetlen, hogy melegítendő dobozokra miért ilyet raknak). A kiszállító kedves és jókedvű, nő tesztelőink szerint ráadásul jóképű is.

Összesített pontszám: 5/10

Wabisabi Reform Étterem

#
A tesztelés tárgyának a majorannás burgonyafőzeléket és a (bármit is jelentsen) gombaszamószát választottuk. A tesztelő így nyilatkozott: "A főzelékből minden ízanyag hiányzott, se só, se bors, se más fűszerek, se tejföl nem volt benne. Egyszerű főtt krumpli volt valami lében, köszönöm, ezt maximum köretként fogyasztanám el, alapos fűszerezés után. A szamósza - ami nevével ellentétben nem gyümölcs, hanem tésztazsákocska - egyszerűen ehetetlen. Igaz, a gomba érződött rajta, de valami egészen keserű, fűrészporszerű íze volt. Szeretném hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem vagyok a reformtáplálkozás ellensége, nálam mindig van otthon kukoricadara és zabpehelyliszt, innen tudom, hogy ezekből is lehet ízletes kaját készíteni."
A csomagolás és kiszállítás is hagyott némi kívánnivalót maga után: az étel hőálló dobozba volt csomagolva, és még folpackkal is körbe volt tekerve, de ez sem gátolta meg a híg krumplifőzeléket, hogy kicsordogáljon. Az étel az ígért időponthoz képest negyed órát késett, a kiszállító megállás nélkül telefonált, és egyáltalán nem figyelt a megrendelőre.

Összesített pontszám: 1/10