Virág
0 °C
2 °C

Fiktív fapados jegyeket árult a főiskolás

2003.06.17. 09:40
Egy csalássorozat elkövetői után nyomozva az amerikai hatóságok zárolták a "Mainline Airways" honlapját és weboldalát. Mint kiderült, az állítólagos új fapados repülőtársaság nem létezik, az egész egy amerikai főiskolás agyszüleménye volt.
A társaság, azaz Luke Thompson főiskolás azt ígérte weboldalán, hogy július elején indulnak a járatok, és a Los Angeles-Honolulu útért alig 89 dollárt kért. A weboldalt üzemeltető 18 éves Thompson a szövetségi légiközlekedési felügyelet (FAA) érdeklődésére kénytelen volt elismerni, hogy a társaság se gépekkel, se bérleti szerződésekkel nem rendelkezik.

A Honolulu Advertiser napilap szerint gyaníthatóan több százan vásároltak az interneten kínált olcsó repülőjegyekből. A gyanakvásukat a tomboló nyári szezon ellenére alacsony árak altatták el.

Bőrülés plusz tévé

A jelek szerint a főiskolás a weboldalt Massachusetts államban, a Babson főiskola rendszerét használva hozta létre, és innen is működtette. A hawaii zenével és grafikákkal teletűzdelt weboldalon az érdeklődők megismerhették a pontos menetrendet. A csaló részletesen leírta a Boeing MD-10 gépeket, bőrüléseket és minden utas számára külön televíziót ígérve.

"Ez a tökéletes példa arra, miért kell gyanakvónak lenni az internetes vásárlások alkalmával" - idézte az AFP hírügynökség Tom Reilly-t, Massachusetts állam főügyészét. A főiskolás számára megtiltották, hogy elhagyja a szövetségi államot.

Visszafizetheti az egészet

Ugyanígy tilos Thompson számára a bankszámlák használata is, kivéve a csalással okozott kár megtérítését. A hawaii fogyasztóvédelmi hatóság ugyancsak feljelentést tett.

"A Mainline Airways nem egy légitársaság, hanem egyszerűen egy weboldal" - jelentette ki Donn Walker, a FAA szóvivője. Senki nem kínálhat repülőutakat, aki nem kapta meg előzetesen a FAA repülési engedélyét. A Mainline Airwaysnek pedig nincs ilyenje, mondta a szóvivő.