Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kamuzhatnak tovább a szolgáltatók

2008.09.25. 13:15
Véget ér a nagy távközlési svindli, decembertől ugyanis a maximális sávszélesség mellett mindig szerepelnie kell a garantált sebességnek is. A hírközlési hatóság rendszeresen ellenőrzi majd, hogy a meghirdetett adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Fontos lépést tett a fogyasztók védelme érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), decembertől végre mindenki megtudhatja, hogy a szolgáltatók által kínált díjcsomagoknak milyen a garantált sebessége. Az NHH ugyanis előírta az internetszolgáltatóknak, hogy folyamatosan mérjék a díjcsomagok sebességét, és az értékeket nyilvánosságra is kell hozniuk.

A változást egy kormányrendelet írja elő, amelyet az internet-szolgáltatóknak december 11-től kell alkalmazniuk - mondta el az új szabályokat ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön Dömötörné dr. Ács Katalin.

Rengeteg panasz

A legnagyobb cégeknél az 1000 előfizetőre jutó minőségi panaszok száma meghaladja a 350-et. Az új szabályok életbe lépése után nem lesz értelme a valósnál nagyobb sávszélességgel meghirdetni a díjcsomagokat, mert a vállalt sávszélességi adatokat nemcsak maguk a szolgáltatók ellenőrzik majd, a közölt számokat az NHH is felülvizsgálja majd, mondta el Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

A vállalt és teljesített le- és feltöltési sebességekről először 2010-ben lesznek adatok, az NHH ezután kezdi el a vizsgálatait, és ha szükséges, akár milliós bírságokat is kiszabhat a szolgáltatókra. Ha nagyon sok panasz érkezik egy helyről, akkor átfogó ellenőrzést indítanak.

A kormányrendelet már hatályba lépett rendelkezései értelmében a mobiltelefon-szolgáltatóknak is nyilvánosságra kell hozniuk újfajta minőségi vállalási adatokat: azt, hogy saját hálózatukon belül 60 másodpercen, illetve 10 percen belül milyen arányban küldenek el sikeresen sms-t, illetve mms-t. Ezeket a számokat is nyilvánosságra kell hozniuk, és az NHH-nak kell továbbítaniuk.