Valér
2 °C
8 °C

A Microsoft mint segédcenzor

2005.06.17. 17:18
Az MSN kínai portáljához kapcsolódó blogszolgáltatás, az MSN Spaces automatikusan cenzúrázza a "demokrácia", "szabadság" és az "emberi jogok" kifejezéseket.

Értékesíthető-e reklámfelületként a hóhér overallja? I love this company - fogalmazott Steve Ballmer kényszermunkatáborban tett látogatásán a színes kreppapírba csomagolt hullahegy tövében.

Befogták

Az amerikai internetezők kiválóan szórakozhattak az MSN Spaces blogszolgáltató indulását követően, amely nyíltan felvállalta, hogy szarik a szólásszabadságra és az alkotmány helyett az FCC (szövetségi távközlési hatóság) nevű gittegylet tiltott szavak nevű kabarédarabjára támaszkodva cenzúráz.

A trágárkodást kiszűrő funkció a megfelelő politikai kiegészítésekkel kifejezetten jól jött a Kínai Népköztársaságban, ahol a Microsoft egy állami céggel összefogva indította el a helyi viszonyokhoz alkalmazott portálját.

Az MSN Spaces kifejezetten sikeresnek bizonyult az ázsiai országban. Alig három héttel ezelőtti indulása óta ötmillió blogot indítottak rajta a lelkes kínaiak, akik bármiről írhatnak a demokrácia, a szabadság, és az emberi jogok kivételével.

Itt járt Orwell

"Tiltott kifejezés, kérjük törölje" - üzeni az MSN Spaces, ha valaki a kommunista államhatalom számára kellemetlen témákat érint.

A cég helyi munkatársai ugyan nem kívánták kommentálni a cenzúrát, de a seattle-i szóvivő közölte: együttműködnek a kínai kormányzattal.

Egyébként nem is tehetnek mást. Aki a kínai Google-on a tajvani, tibeti függetlenségre keres, semmit sem talál. Ugyanez a helyzet a Yahoo-val is.

Kínában legalább ötvennégyen ülnek börtönben rendszerellenes tartalmak online terjesztéséért.