Több milliárd forintból épül a közháló

2003.08.27. 17:03
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szerdán öt, a jövő héten pedig további két közbeszerzési eljárást indít a Közháló Program első fázisának megvalósítására - jelentette be Kovács Kálmán, a tárca minisztere szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A közháló a helyi közigazgatási szervek, közintézmények, iskolák, civil szervezetek elektronikus kommunikációs infrastruktúráját biztosítja, egy olyan informatikai hálózat, amely egymással összekapcsolt, de önálló alhálókból áll össze.
Kovács Kálmán hangsúlyozta, hogy a közháló nem egy új hálózat kiépítése állami beruházás formájában, hanem a piaci szereplők szolgáltatásainak igénybevétele. "Az első fázisban 7300 végpontot érünk el 2530 településen" - mondta a miniszter.

Többeket érdekel

Kovács Kálmán méltatta a hazai internetfelhasználás és a szolgáltatás területén az elmúlt egy évben tapasztalt változásokat, mint mondta, jelentős fordulat ment végbe az országban a szolgáltatás minőségét és elterjedtségét tekintve. Példaként említette, hogy felmérési adatok szerint tavaly ebben az időszakban a lakosság 53 százaléka azért nem internetezett, mert nem érdekelte az internet, ez az arány mára 36 százalékra csökkent.

"Kedvezően alakult Magyarországon a hagyományos, illetve a szélessávú megoldásokkal internetezők aránya" - mondta. Hozzátette, az országban minden három modemes internetezőre jut egy szélessávú internetező, ami jóval kedvezőbb az Európai Unió 10:1 arányánál.

Több milliárdos tenderek

Kovács Kálmán a közbeszerzési eljárások pontos értékét nem határozta meg, annyit mondott, hogy ez több milliárd forintot tesz ki. Hangsúlyozta, hogy a közháló megvalósulásával a civil szférának nyújtott szolgáltatások minősége jelentősen javulhat és olcsóbbá is válhatnak.

A meghirdetésre kerülő pályázatok közt található a gerinchálózati szolgálatás biztosítása, az elérési szolgáltatás biztosítása VSAT, illetve nem VSAT technológia segítségével, az adatkommunikációs berendezések szállítása, telepítése és karbantartása és a szélessávú internetszolgáltatás biztosítása a Sulinet keretein belül, illetve kívül is. Tendereket írnak ki továbbá az alhálóhoz tartozó szolgáltatásra, az ügyfélszolgáltatásra, valamint a hálózatfelügyeleti szolgáltatásra is. A közbeszerzési eljárások közül az elérési szolgáltatás biztosítására a tárca 68 területi egységre írt ki a pályázatot, amit külön-külön értékelnek, így szélső esetben az is elképzelhető, hogy a tendernek 68 különböző nyertese lesz.

A Sulinetet közösen fizetik

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közleménye szerint az IHM és az Oktatási Minisztérium (OM) között már létrejött az első fázis megvalósítására vonatkozó megállapodás. Ennek eredményeként a Sulinetes végpontok beszerzési és működtetési költségét az IHM és az OM közösen viseli. Az első fázis részeként megvalósuló többi végpont esetében a költségeket az IHM állja. A most indított közbeszerzésekre az IHM és az OM három év alatt várhatóan több milliárd forintot fordít. A Közháló első fázisában (lépcsőzetes kiépítéssel) mintegy 5,000 Sulinetes végpont, illetve 2,300 további végpontot kötnek be.  • Hírek
  • Bankszámla