Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A hekkelés nagyobb üzlet a drognál

2005.11.30. 10:30
Egy pénzügyi tanácsadó szerint 2004-ben több mint százmilliárd dolláros bevételt szereztek az online kémkedéssel, gyerekpornóval, tőzsdei manipulációval, zsarolással és kalózmásolatok terjesztésével foglalkozó bűnözők.

Már nem drogkereskedelemmel szerezhetik a legtöbb pénzt a bűnözők, hanem furmányos online csalásokkal és személyes adatok ellopásával, legalábbis ezt állítja Valeria McNiven, az Egyesült Államok államkincstárának kiberbűnözési szakértője. Tavaly becslések szerint 105 milliárd dollár volt a drogkereskedelem teljes forgalma, az interneten tevékenykedő bűnözők azonban még ennél is többet kaszáltak be, és a technológiák gyors terjedésének köszönhetően az elkövetkező években tovább nőhet a bevételük.

McNiven szerint a kiberbűnözők technikája olyan gyorsan fejlődik, hogy a hatóságok nem bírnak lépést tartani velük. A banki és más személyes adatokra hajtó adathalászok kamu weboldalai például alig egy-két napig léteznek, utána bottal üthetik a nyomukat.

Különösen nagy a gond a fejlődő országokban, mondta el hétfőn McNiven egy Rijádban megtartott banki konferencián, mert ezekben az országokban nincsenek virtuális pénzügyi rendszerek (például kifejezetten online fizetésre használt bankkártyák), és a gyors meggazdagodásban reménykedő fiatalok könnyen átverhetők.

Az államkincstár szakértője a Cnetnek elmondta, hogy a kiberbűnözők és a terroristák kapcsolata bizonyított, a szakértő ugyanakkor sokkal nagyobb problémának tartja, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk biztonságos rendszereket készíteni, pedig ez megoldható lenne, ennek persze ára van.