Alfréd
-3 °C
3 °C

Kínában betiltják a blogokat

2004.03.18. 12:08
Az internet növekvő népszerűsége miatt Kínában újabb megszorítással korlátozzák a felhasználók szabadságát. Az utóbbi napokban a távol-keleti ország két leggyakrabban látogatott blog tárhelyét tiltották be. Mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben a kínai kormány lépéseket tett az emberi jogok védelme érdekében.
A BlogBus.com, amely idáig több mint tizenötezer webnaplót hosztolt, március 11-e óta elérhetetlen. A párizsi székhelyű Reporters Without Borders jogvédő csoport szerint a blogok betiltását a kínai kormány rendelte el.

"Miután néhány blogger megszegte a szabályzatot, a szervert ideiglenesen leállítottuk. Igyekszünk megoldani a problémát olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges" - olvasható csütörtök óta a szájton. A másik legnagyobb tárhely, a Blogcn.com március 14. óta elérhetetlen.

Kína és a jogvédelem

A blogbetiltási hullám azért is vívta ki a jogvédő csoportok felháborodását, mert az utóbbi időben úgy tűnt, Kína lépéseket tesz az emberi jogok védelme érdekében: a parlament nemrég módosította az alkotmányt, amelybe így bekerült az emberi jogok védelméről szóló passzus. Ráadásul Kína részt vesz az ENSZ emberi jogi bizottságának most zajló genovai ülésén is.

Tiltott internet

"A webszájt- és a véleményfórum-betiltások után a kínai hatalom a blogokat vette célba, amelyek az internetezők számára az utolsó mentsvárat jelentették" - nyilatkozta a Reporters Without Borders képviselője.

Az internetcenzúra korábbi lépéseiként a kínai kormány bezáratta a gombamódra szaporodó netkávézókat, elérhetetlenné tette a külföldi médiák oldalait, és őrizetbe vette azokat az internetezőket, akik a kínai kormány által kommunikált hivatalos állásponttól eltérő véleményt képviseltek, vagy kritizálták a vezetést.

A parlament legutóbbi ülésszaka alatt elérhetetlen volt többek között a Deutsche Welle és a Wall Street Journal kínai változata is. A legnépszerűbb kínai portál, a Sina.com egyes rovatait folyamatosan figyeli az internetrendőrség.