Judit
3 °C
7 °C

Kína szigorítja az internetes szabályokat

2000.10.09. 17:30
A Kínai Népköztársaságban még szigorúbban ellenőrizni akarják a világhálót. Újabb előírások alapján az internet-szolgáltatók ettől a héttől felelősek a rajtuk keresztül terjesztett információkért. A weboldalaikon és a csevegőfórumokban blokkolniuk kell az olyan véleményeket, amelyek elutasítják a kommunista párt vezető szerepét, ,,az állambiztonságot veszélyeztetik", vagy ,,a nemzeti egységet rombolják".
Ez a szigorítás a politikai ellenzékiség minden formájára vonatkozik, még a Tajvannal való egyesülés tagadóira is. Az interneten ezen kívül tilos minden nemzeti büszkeséget sértő kitétel, illetve a gonosz kultuszok és babonák népszerűsítése. Ez utóbbi szakasz mindenekelőtt a betiltott Falun Kung mozgalom ellen irányul. Kínában ezután tilos minden olyan híresztelés vagy tartalom közzététele, amelyek sértik a szocialista berendezkedést, és az ország stabilitását.

A betiltott Falun Kung mozgalom
A kommunista valóság őrzői túl lennének terhelve, ha mindezt maguk ellenőriznék. Ezért a feladatot öncenzúra formájában az internet-szolgáltatókra lőcsölik. Ők kénytelenek ezentúl a kétes tartalmakat blokkolni, és az állami szerveket a rendzavarási kísérletről értesíteni. 60 napon keresztül meg kell őrizni a teljes internetes forgalmat, a felhasználók telefonszámával együtt, és a rendőrség kérésére a mentéseket ki kell adni.

Az USA-ban székelő, újságírók védelmére szerveződött bizottság (CPJ) a szigorítások kapcsán úgy véli, Kína szisztematikusan az internet ellenőrzésére tör. A szolgáltatókat egyszerű segédrendőrökké tették. A rendeletek közzétételekor, október elsején a NASDAQ-on jegyzett internetes cégek, például a Sina.com és Sohu.com árfolyamai esni kezdtek.

A kínai szigorítások közel sem váratlanok. Már januárban kiterjesztették az ,,államtitok" fogalmát az interneten közölt bizonyos információkra. Több cég ekkor még csak azzal reagált, hogy ezekhez az előírásokhoz ragaszkodnak régóta. Mások üdvözölték a jogi szabályozás egyértelműségét.

A kínai internet-szolgáltatók mégis óvatosan kénytelenek lavírozni. A politikai csínytevések könnyedén gazdasági kockázattá válhatnak. A kihágásokat súlyos pénzbüntetésekkel, vagy elzárással torolják meg. A kommunista párt és a rendőrség határozza meg, hogy pontosan mi fenyegeti a nemzeti egységet és az állambiztonságot.

Ha a most hozott előírásokat szigorúan betartják, rengeteg chatroomot kell majd bezárni, és sok indulófélben levő internetes vállalkozás tönkre megy. Maguk a kínaiak külföldi szolgáltatókhoz menekülhetnek. Meg lehet kerülni a szolgáltatók által ma használatos tartalomszűrőket is. A Human Rights in China (HRiC) vagy a Falun Kung oldalai után kutatva ,,az oldal nem található" üzenet jelenik meg a képernyőn.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?