Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ne írd tovább, Stephen!

2000.11.29. 16:35
Az internetes irodalmi publikáció úttörője, Stephen King félbehagyta online regényének közlését miután a fizető olvasók száma megcsappant. A bestseller-író egyéb munkákkal foglalkozik majd, amíg közönsége össze nem szedi magát.
Stephen King
Nagy pukkanás volt idén tavasszal, amikor az angol nyelvű kortárs irodalom fáklyavivője, a világszerte ismert és kedvelt horror-író, Stephen King kizárólag interneten publikálta Riding the Bullet című kisregényét. Március 14-étől, a megjelenés napjától legalább egy napig képtelenség volt elérni a kisregényt terjesztő oldalakat a letölteni vágyó internetezők miatt. A hatvanöt oldalas Golyólovaglást százötvenezerszer töltötték le két és fél dolláros áron, ami szorzás után háromszázhetvenötezer dolláros (kerekítve száztizenötmillió forint) nagy anyagi sikert és egy Bakony méretű erdő megmenekülését jelentette.

King sikere az egész szakmát optimizmussal töltötte el. A kiadók még nagyobb szorgalommal kezdték szerződtetni az ismeretlen, potenciális bestseller-írókat; puhították a nagy neveket, akik csak emelt összegért hajlandók az öröklétet jelentő nyomtatott publikációt feladni a talmi és veszendő digitálisért. Az e-bookban utazó vállalatok pedig fokozódó bátorsággal pumpálták a pénzt a fejlesztésbe.

Eladó a fiókom

King következő internetes publikációja a tizenkilenc éve fiókja mélyén senyvedő The Plant (A Növény) lett, amely egy különös dél-amerikai dísznövényről szól, amely kávézacctól felpörgetett állapotban kiszívja egy könyvkiadó teljes irodista személyzetének testnedveit.

A regényt a szerző havonta felkerülő folytatásokban közölte honlapján. Az előre ismertetett játékszabályok a következők voltak: a regény folytatásonként egy dollárba kerül, amelynek kifizetése önkéntes (akinek nem tetszett, az nem köteles fizetni), a történet pedig mindaddig folytatódik, amíg az olvasók legalább hetvenöt százaléka fizet.

Hervadás

Támad a bitang
Képünk csak illusztráció
A Növény sorsa kezdettől fogva sötét és bizonytalan volt. A folytatásokat mindössze negyvenezren követték figyelemmel, a fizetési kedv még renyhébb volt: az ötödik folytatás után mindössze az olvasók 46 százaléka fizetett.

King a napokban kikerülő újabb folytatás előtt olvasóinak írott levelében úgy fogalmazott, hogy ,,a növény összegöngyöli leveleit", és nyugovóra tér, amíg ő ,,más munkákkal foglalkozik": a Peter Straubbal írott Fekete Ház című regényen, amely a Talizmán folytatása, illetve befejezi Álomcsapda és Sötét Torony című regényét.

King úgy vélte, hogy a Növény a megfelelő pillanatban szakad félbe, ott, ahol általában egy fehér lap után a második rész kezdődne. Mindez persze kevéssé fogja felvidítani azokat a fanatikusokat, akik rendszeresen nagyobb összeget postáztak az írónak, hogy kompenzálják a potyalesők okozta bevételkiesést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?