Ágnes
-5 °C
2 °C

Pornónézés miatt kirúgott dolgozók

2002.07.09. 18:06
Az internettel való visszaélés miatt eltávolított dolgozók jó része pornó letöltése miatt repül, áll a brit Personnel Today szaklap megbízásából készített felmérésben. A brit cégek negyede már bocsátott el alkalmazottat az internetezési szabályok megsértése miatt.
Az 544 személyzeti vezető válaszait összegző felmérés kimutatta, hogy a fegyelmi eljárás alá vont dolgozók 40 százaléka ellen saját munkatársaik tettek panaszt.

Az összes kirúgatás 69 százaléka a pornóoldalakon szörfölő munkatársakat érintette. A megkérdezett cégek háromnegyedénél elismerték, hogy volt már internettel kapcsolatos visszaélés miatt fegyelmi ügyük. A pornó után a csevegő szobák látogatása és a személyes elektronikus levelezgetés volt az alkalmazottakkal szemben megfogalmazott második és harmadik leggyakoribb kifogás.

A Personnel Today szaklap által megbízott kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a személyzeti főnökök több mint 50 százaléka szívesebben intézte csendes megbeszélés keretében a többi munkatárstól érkező panaszok ügyét. De közülük 29 százalék nem sajnált nyilvános szóbeli figyelmeztetést adni a megtévedt alkalmazottnak.

A felmérés keretében 544 humán erőforrás menedzsert, azaz személyzeti vezetőt kérdeztek meg olyan cégektől, ahol átlagosan 2500-an dolgoznak. Jonathan Naylor, a Morgan Cole jogászcég munka- és nyugdíjügyi tanácsosa szerint "egy internettel visszaélő alkalmazott elbocsátása alapvető hátrányokkal jár a munkáltató számára."

Míg a megüresedett helyre felvett alkalmazottak esetén nyilvánvaló hirdetési, betanítási és ellenőrzési költségek merülnek fel, nem szabad megfeledkezni a pótlólagos anyagi kiesésekről, melyeket a munkarend megbomlása, a munkamorál romlása és a szervezet negatív híre kelt az elbocsátás nyomán, mondta Naylor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!