Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Kereshető emigrációs adatbázis

2000.10.16. 15:05
Az amerikaiak szívesen keresgélik a családjuk gyökereit, és alkalmasint ellátogatnak az európai történelmi helyszínekre. Ezt felismerve az Amerikába egykor kivándoroltak adatait rendezgetik Hamburgban, Európa egyik legforgalmasabb kivándorló-kikötőjében. A Hansa-város által indított projekt az interneten keresztül próbálja segíteni a kivándoroltak utódait őseik nyomának felkutatásában
A Hamburg-America-Line társaság 1892-ben épített barakksora
Az észak-német kikötőváros Wandsbek városrészében az állami archívum 27 munkatársa nagyítóval bogarássza a rég kifutott hajók utaslistáit. A hatalmas könyvek elsárgult oldalairól megkísérlik kibetűzni a kézírásos bejegyzéseket, és az adatokat számítógépre viszik. És ez még csak a kezdet: október 25-én és 26-án Hamburg egy kivándorlási kongresszusnak ad otthont, ahol a világ minden tájáról érkező szakértők szólalnak fel. Napirendre kerül az a kérdés is, hogy esetleg hálózatba kapcsolják az európai kivándorló-kikötők adatbázisait.

Richard nagypapa a fedélközben

A 19. és 20. század folyamán Hamburgban összesen 5 millió európai kivándorló szállt hajóra. Közülük 4 millióan az USA-ban próbáltak szerencsét. Sokak az éhínség és a politikai üldöztetés elől menekültek. A "Link to your Roots" projektben egyelőre csak négy teljes évet tudtak feldolgozni. Az 1890-től 1893-ig terjedő időszak fóliánsai 270 ezer ember adatait tartalmazták.

Négy-öt éven belül minden megmaradt dokumentumot tartalmaz az adatbázis - véli Kristel Gießler, a hamburgi városháza szóvivője. Először az 1890-től 1914-ig tartó időszakra koncentrálnak, majd a 1850-1890 és az 1914-1934 évjáratok következnek. A lekérdezések 85 százaléka Észak-Amerikából érkezik. Amikor a hamburgiak elkezdték a projektet, és a kezdeményezésről értesült néhány amerikai családfakutató-szervezet, a hír futótűzként terjedt.

A hamburgi archívumba sorra érkeznek a köszönőlevelek. Az önök adatbázisában felfedeztem a nagyapámat - írja Thomas Semelbauer Michigan szövetségi államból. Az unoka kutatásai szerint Richard nagypapa 1890-ben 25 évesen egymagában vágott neki a nagy útnak New Yorkba. A fiatal munkás, aki akkor még két 'm'-mel írta nevét, november 7-én szállt hajóra. Jegye a Normannia fedélközére szólt, utasszáma a nyilvántartás szerint A1890.0361 lehetett. Az unoka szerint új hazájában Richard Semmelbauer 9 gyermeket nemzett.

A legértékesebb puzzledarab

Jelenleg a kutatási szolgáltatás ingyenes, de hamarosan üzleti alapokra helyezik. A keresgélés ára lekérdezésenként 50 dollár alatt lesz - mondja Jürgen Sielemann, a hamburgi archívum vezetője. Marad persze ingyenes része is az adatbázisnak, hiszen az egykori utaslistákra személyenként átlagosan 25 különböző adatot vezettek fel.

A legfontosabb puzzledarab, a kivándorló származási helyének megismerése viszont pénzbe kerül. Hiszen ennek ismeretében lehet átfogó kutatást kezdeni. A néhai Richard Semmelbauer például a morvaországi Vollmann helységben született.

Ilyen formában a kivándorlás az internet és az e-commerce korszakában is jó üzletnek számít. Felmerült például, hogy a családfakutatás utazóira számítva a hamburgi repülőtérről közvetlen chicagói járatot indítanának. Az idén a tengerentúlon már meghirdették a négynapos bevándorlási túrát. Ára szállással és hamburgi városvezetéssel 598 dollár.

Négymillió kivándorló az USA-ba. Képzelje el, mennyi utóduk lehet - mondja Jürgen Sielemann, az őseik után kutató lehetséges turisták számáról elmélkedve. A hamburgiak a kivándorlás ügyében ezért nem csak virtuálisan, hanem IRL is komoly lépéseket tesznek. A kikötő területén szponzori támogatásból hamarosan felújítják, és múzeummá alakítják az utolsó megmaradt kivándorlási csarnokot. A városvezetés elképzelései szerint néhány éven belül a környéken megépülhet a New York melletti Ellis Island egykori bevándorlósziget méltó párja.

További próbálkozások

Az emigrációs korszakot máshol is feldolgozzák, még ha a feltételek nem is olyan ideálisak, mint Hamburgban. A Brémától északra fekvő Bremerhavenből például 1820 és 1939 között több mint 7 millió ember hajózott ki Észak-Amerika irányába, de itt sajnos a legtöbb eredeti dokumentum megsemmisült. Ezért itt a kutatást az ellenkező irányból az óceán túlpartján indítják. Az Ellis Island bevándorlólistáinak alapján például részben kideríthető, ki érkezett Bremerhavenen keresztül.

További kereséseket a német kivándorlók adatbázisán (Deutsche Auswanderer-Datenbank, DAD) lehet lefutatni, de itt az interneten keresztül csak a kérdőívet lehet kitölteni. A keresés Európából 30 márkáért, a tengerentúlról 45 dollárért kérhető.

Az online kivándorlási adatbázisok élharcosa az USA. A philadelphiai Balch egyetem Center for Immigration Research intézetében például a nyolcvanas évek óta elektronikus formában dolgoznak az egykori utaslistákkal.