Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Közösségi szájt csak diplomásoknak

2007.07.16. 20:08
Akinek nincs diplomája, most sajnálhatja csak igazán: a KlubD Kisó főszerkesztő szellemi vezérletével toborozza közösségi szájtjára a diplomásokat. Hazudni nem szabad, a fényképet és a diplomaszámot ellenőrzik, korhatár 45 év. Végre egy igazi elitklub, amelyben jó érzés diplomásnak lenni! De ki az a Kisó? Én mindenesetre bejelöltem ismerősnek.

A közösségi szájtok úgy általában teli vannak idiótákkal. A Wiwen a múltkor is bejelölt egy általános iskolai osztálytársam, aki még csak le sem érettségizett, vérciki, alig tudtam lerázni. Saját közösségi szájtomat, a Vajdlingot meg szégyenszemre elárasztották a tinédzserek, ott rendetlenkednek nekem, csocsi, helóka, és töltögetik föl az infantilis képeiket. Miközben én mindig is szerettem volna valami elitklubhoz tartozni, értelmes dolgokról eszmét cserélni értelmes emberekkel, mert arra lenne való az internet, nem az idiótáknak. De most itt a lehetőség: Kisó szellemi vezérletével szárba szökkent a magyar értelmiség krémjét összefogni hivatott közösségi szájt, a KlubD. Végre.

Who the fuck is Kisó?

Szellemi vezérünket, Kisót eddig nem ismertem, csak annyi rémlett, hogy egy említés erejéig felbukkant a Kánikulai riport az izzó pinafrontról című Index-cikkben, és valóban. De aztán rákerestem, és kiderült, hogy Kisó nem pornósztár, hanem maga a reneszánsz nő: szerepelt az FHM címlapján, meg bikiniben itt-ott, műsort vezet a Viva tévén, közben elvégezte a Táncművészeti Főiskolát, a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakát, és most éppen jogot tanul a Pázmányon. Kisó (rendes nevén Kiss Orsolya) tehát halmozottan diplomás, tökéletesen alkalmas egy értelmiségieket tömörítő közösség szellemi vezetésére.


Kisó, a diplomások főszerkesztője. Forrás: Kiso Online

A KlubD ugyanis igazán exkluzív hely, amely tudatosan távol tartja magától a pórnépet, és kizárólag diplomások használhatják. De nem ám sima bemondásra, hanem úgy, hogy megadják az intézmény nevét, a kart, a szakot, a tanulmányi időt, a diploma számát, sőt az okirat sorszámát. Ezeket az adatokat a rendszer összeveti egy adatbázissal (hogy azt honnan szerezték, talány), és csak azokat engedi regisztrálni, akiknek minden rendben van a diplomájával. Ezt nevezem én elitklubnak. Be is jelöltem Kisót ismerősnek, mert bár ő maga Művész, ismerősei között van Jogász, Bölcsész, Közgazdász és Informatikus is, hátha beférek közéjük. Egyelőre nem igazolt vissza, talán most ellenőrzi a diplomámat. [Breaking news lapzárta után: Kisó visszajelölt!]

"Amennyiben felsőfokú végzettségeddel kapcsolatban bármilyen pontatlanságot vagy hibát tapasztalunk, arról a belső levelező rendszeren keresztül tájékoztatunk, és ettől számítva 72 óra áll rendelkezésedre, hogy kijavítsd a hibát. Ha ez nem történik meg a megadott határidőn belül, adatlapodat a rendszer automatikusan törli, és az adott névvel és diplomaszámmal a jövőben nincs lehetőség az újbóli regisztrációra" - áll a szigorú szabályzatban, és ez így is van rendjén. Még a végén egyetemről kibukottak, örökös évhalasztgatók, neadjisten sima érettségizettek furakodnának közénk, csalárd módon rontva hitelünket. Azt már nem!

Szigorú szabályok


Bejelöltem. Forrás: Kiso Online
Nekem szerencsére van egy csomó diplomám, iktatószámukat fejből fújom (mindig jól jöhet ismerkedéskor, csajozáskor), így pillanatok alatt sikerült regisztrálnom a KlubD-be. Velem együtt 2962-en vagyunk, és összesen 3616 diplománk van, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1,22147 diplomával rendelkezünk, de ha Kisó elvégzi a Pázmányon a jogot, akkor ez egyből felugrik 1,2218-ra, úgyhogy már alig várjuk. Csak meg ne húzzák adatvédelemből.

A másik fontos szabály, hogy itt mindenki saját névvel és fényképpel szerepel, és ha egy tag gyanús módon cserélgeti a fényképét, mondjuk Einsteinről Marxra, meg vissza, akár ki is zárhatjuk magunk közül: "Az elsődleges kép túl gyakori és indokolatlannak tűnő változtatásait a KlubD Csapata vizsgálhatja, és amennyiben elsődleges fényképeddel [...] kapcsolatosan bármilyen visszaélés gyanúja merül fel, azt jogosult kivizsgálni, valamint adott esetben KlubD tagságodat megszüntetni és regisztrációdat törölni" - írja a szabályzat, nagyon helyesen.

Van még egy ennél is fontosabb kritérium: 45 éven felülieket nem engedünk a soraink közé. "Ha rendelkezel diplomával, ám elmúltál 45 éves, akkor sajnos Te már nem tudsz csatlakozni a KlubD-hez." Ezt a szabályt nem indokoljuk, de gondoljunk csak bele: aki most, tegyük fel, 46 éves, az 1984 körül szerezte a diplomáját, és hát mire adtak akkoriban diplomát? A nagy semmire, arra. Amúgy sem diszkrimináció, ez egy ilyen fiatalos szájt, és kész.

Salsa, gátak, fények


Visszajelölt! Forrás: Kiso Online
De ha egyszer valaki bekerül a KlubD-be, az aztán az érzés! Van ott minden, amit egy fiatalos diplomás kívánhat: Életstílus ("Akik a vitorlázásnak hódolnak, azt állítják, vízen lenni a legcsodálatosabb élmény"), Heti vendég ("Ezen rovatunkban mindig egy ismert emberrel lehet majd egy érdekes interjút olvasni"), Gasztro Klub ("Nagyi jóvoltából egy kiváló recepttel kedveskedünk"), és Utazó Klub ("gépi fagyi, vízi bicikli, zimmer frei ... éljen a Balaton!") Na, már ezért megérte az a sok tanulással átvirrasztott éjszaka, a vizsgadrukk, meg a több hektó vörösboros kóla a SOTE Klubban.

Mi, diplomások ezekről a témákról sokkal értelmesebben, intelligensebben el tudunk beszélgetni egymás között, mint egyébként. A Bölcsész fórumban például Mit ér a diploma? címmel alakult ki négy hozzászólásos, parázs vita: "Érdekelne bölcsész szakon végzettek véleménye, hogy mire jutottak a diplomájukkal?" - teszi fel Eszter diplomástársunk a jogos kérdést, mire Zita diplomástársunk keserűen megjegyzi: "Nekem az a véleményem, hogy bölcsész álláspályázóval találkozva a leendő munkáltató sose kíváncsi a végzettségre."

De még ennél is jobban pörög a Tánc topik, ahol Annamária diplomástársunk így vall: " Én is csatlakozom a táncrajongókhoz :) Mindenkinek ajánlom a salsát, aki szeret táncolni, érdemes kipróbálni, én már megtettem :)" Míg Beatrix klubtársunk az Idézetek, okosságok topikban szolgál néhány rímekbe szedett, megszívlelendő jó tanáccsal: "Ha néha nehéz az élet és gátakat épít, lásd meg, hogy az égen a nap fénylik."; illetve "Az élet csak egy jót ad nekünk; azé lehetünk, akit szeretünk."

Hát így és ehhez hasonlóan vélekedünk a világ dolgairól mi itt a KlubD-ben. De jó érzés is most diplomásnak lenni!