Piroska
-1 °C
5 °C

Pártot alapítottak a svéd letöltők

2006.01.04. 14:37
Pártot alapítottak Svédországban a filmek, zenék és videojátékok engedély nélküli internetes letöltésének hívei a szeptemberben esedékes törvényhozási választások előtt.

"Indulunk az őszi általános választásokon" - közölte újságírókkal Rickard Falkvinge, a "kalózpárt" vezére. Január elsején megnyitott honlapján az új formáció jelezte, hogy választási kampánya kizárólag "a szellemi tulajdon eltörlésére" és az internetes fájlcserék büntethetőségének megszüntetésére összpontosul.

A kilencmilliós Svédországban becslések szerint körülbelül egymillióan élnek a fájlcserélők kínálta lehetőségekkel. Hét hónappal ezelőtt a parlament, a Riksdag törvényt hozott a kalózkodás internetes formája elleni harcról.

A honlapon január elsején megjelent toborzó felhívásra eddig már közel ötezren jelentkeztek, jóllehet a skandináv országban mindössze 1500 aláírás szükséges a választási részvételhez. Egy országos pártnak a szavazatok legalább négy százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy bekerüljön a 349 fős, egykamarás parlamentbe.