Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Kína tovább szigorítja netcenzúráját

2009.01.05. 10:34
A kínai politikusok úgy vélik, hogy az eddigi netcenzúra nem hozta meg a kívánt eredményt, ezért tovább szigorítják a kontrollt - írja az IT café a Reutersra hivatkozva.

A kínai kormányzat tovább szigorítja az internetes tartalmak állami ellenőrzését, hogy megóvják polgáraikat a pornográf jellegű, illetve a morális szempontból elfogadhatatlan weboldalaktól. A kínai védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy hat másik állami ügynökséggel együtt kampányt indítanak a káros tartalmak ellen, és eltakarítják a vulgárisnak ítélt tartalmakat. A küzdelemben nem tesznek kivételt az olyan nagy cégekkel sem, mint a Google, vagy a piac kétharmadát uraló kínai versenytársa, a Pajtu (Baidu).

A lépés közvetlen indoka, hogy a kormány szerint a 19 internetszolgáltató, illetve a nagy weboldalak üzemeltetői nem tesznek eleget kielégítő módon az állami internetcenzorok felszólításainak. Az elemzők szerint a szigorítás összefüggésben áll azzal, hogy a gazdasági válság Kínát sem hagyta érintetlenül, illetve az uralkodó Kommunista Párt aggodalmai is a háttérben állhatnak, mivel idén lesz a huszadik évfordulója az 1989-es véres eseményeknek, és tartanak a megemlékezésektől.

Az országban eddig is nagy energiákat áldoztak az internetrendőrség és a cenzúra működtetésére, de az elmúlt évek robbanásszerű fejlődése (ma már közel 300 millió, zömében fiatal regisztrált nethasználóról számolnak be a felmérések) megnehezíti a politikiai elit ellenőrzési szándékait.