Szilárda
-4 °C
3 °C

Lefagyott kormányzati honlap Dél-Koreában

2000.08.28. 16:40
A hétvégén összeomlott a dél-koreai tájékoztatási minisztérium weboldala. A szerver nem bírta a sok ezernyi felhasználó rohamát, miután nyilvánosságra kerültek Kim Dae Jung kormányának tervei az internetes törvények szigorításáról.
Hivatalosan a történteket hackerek támadásának minősítik, az ellenzék viszont azt állítja, a site a ,,virtuális polgári tiltakozásnak" adta meg magát. Az viszont biztos, hogy a kormány és az ellenzék képviselői teljesen más magyarázatot adtak az információs tárca honlapjának lebénulására.

Egy dél-koreai adó az értintett minisztériumhoz közeli forrásaira hivatkozva azt közölte: hackerek valamilyen módon bejutottak a webszerverre.

Kim Dae Jung optimalizált cenzúrát szeretne?
Ennek az információnak ellentmondanak az internet korlátozását ellenző koreai polgárjogi csoportok, például a PNC nyilatkozatai. Ők ragaszkodnak hozzá, hogy az információs honlap nem támadás miatt omlott össze, hanem csak a hirtelen megugró látogatottságot nem viselte el. Több ezer szörfölő dél-koreai fejezhette ki így tiltakozását. A honlap működését televíziós beszámolók szerint szombaton éjjel kilenc órán keresztül blokkolták.

Az ország új internetes törvényei, amelyek jövőre lépnek életbe, szigorúbb szabályokat fogalmaznak meg. Súlyosabb büntetéssel sújtják például az adatvédelemmel való visszaéléseket. Ezen kívül a fiatalkorúakat távol akarják tartani a pornográf internetes tartalmaktól. A PNC szerint a hatóságok az új törvények révén erősebb cenzúrát és az internet átfogó ellenőrzését szeretnék kiépíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!