Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Három év múlva elkészül a közháló

2004.03.05. 16:30
A közháló program keretében 2007 végére minden településen lesz az internetelérés a közintézményekben, mondta Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője. Az uniós csatlakozás időpontján az ország 2004 pontján lesz közösségi internetelérés.
A szélessávú internet hozzáférést a közháló program keretében három ütemben biztosítják, mondta az informatikai és hírközlési miniszter. Az első lépcsőben, 2006-ig csaknem húszmilliárd forint áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy megteremtsék a közösségi internet szolgáltatást a közintézményekben az úgynevezett e-Magyarország pontokon. Így a többi között könyvtárakban, teleházakban, oktatási intézményekben, valamint a megyei ipar- és agrárkamarákban, MÁV-pályaudvarokon, egyetemeken és kispostákon is lesznek ilyen végpontok.

A lehetőség nyitott az egyházi intézmények előtt is, ha a településen lakók valamennyien igénybe vehetik a szolgáltatást egy rögzített nyitva tartás keretében, mondta Kovács Kálmán. Eddig csaknem száz lelkészi hivatal, plébánia nyert a pályázaton.

2005 szeptemberére a közháló keretében 2350 településen lesz szélessávú internet elérhetőség, 2008-ig minden Kárpát-medencei magyar nyelvű közintézményben lesz internet elérhetőség.

Előttünk a pálya

Az informatikai fejlesztésekre 2006 végéig összesen 55 milliárd forintnyi uniós forrásra lehet pályázni a gazdasági versenyképesség operatív program keretében, mondta az IHM vezetője. A kis- és középvállalkozások például az interneten való megjelenésre, szolgáltatásokra pályázhatnak, az önkormányzatok portálok elkészítésére, szolgáltatások megjelenítésére - egy megyei jogú város akár teljes informatikai rendszerének kialakítására is -, valamint szélessávú hálózatfejlesztésre ott, ahol ez egyébként támogatás nélkül nem lenne gazdaságos.

A pályázatokat előbbi kettőre januárban már kiírták, utóbbi előkészítésén még dolgoznak - közölte a miniszter.