Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Passzív internethasználat a közigazgatási intézményekben

2002.01.08. 15:28
A hazai közigazgatási intézmények egyre többet foglalkoznak az internettel, de többségük még messze áll attól, hogy stratégiájuk részévé tegyék azt - derült ki az iBasic 2001 címen frissen nyilvánosságra hozott internet-felhasználást kutató tanulmányból. A Netsurvey Internetkutató Intézet által végzett felmérés szerint általánosan jellemző, hogy az internetet többnyire passzívan alkalmazzák a közigazgatásban, csak nagyon kevesen gondolkodnak a kétirányú kommunikáció lehetőségeinek kiaknázásában.
A közel negyven mélyinterjú eredményeire alapuló kutatás megállapításai szerint a vizsgált önkormányzatoknál, oktatási, egészségügyi, kulturális intézményeknél az internet beépülésének leginkább a laposabb szervezet, a kevesebb bürokratikus akadály és a személyes vezetői elkötelezettség kedvez.

Nem cél az interaktivitás

A megkérdezett vezető önkormányzati tisztségviselők az internet-felhasználás során az információk gyors megszerzését tekintették elsődleges fontosságúnak, és csak elenyésző számban hangsúlyozták a kétirányú kommunikáció jelentőségét. Érezhető volt körükben a félelem a rendszerek sebezhetőségét illetően. Bírálat érte a számítógépes kommunikáció személytelenségét, a megszerezhető információk és ismeretek felületességét. Az internetre bekötött önkormányzati számítógépek aránya a megkérdezett intézmények esetében szélsőségesen, 3-70% között mozog - amely nagymértékben függ attól, hogy a hierarchia, vagy a funkció határozza-e meg az internethez kapcsolódás jogosultságát, ez utóbbi esetében általában magasabb az elérés aránya.

Pályázatokat keresnek a hálón

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az önkormányzatoknál az internet-használat legjellemzőbb felhasználási területe a pályázatfigyelés. Sok helyen elhangzott az is, hogy addig nem igazán érdemes interaktív szolgáltatásokat bevezetni, amíg a lakosság nem rendelkezik megfelelő informatikai képzettséggel és infrastruktúrával - a vizsgált intézményi weboldalaknak mindössze 24%-a nyújtott lehetőséget a szervezet tagjaival történő kapcsolatfelvételre.

Leginkább a kulturális intézmények dolgozói neteznek

A kulturális intézményekben szinte minden alkalmazottnak lehetősége van az internet használatára. Többségük él is ezzel a lehetőséggel, ami érthető is, hiszen az itt dolgozó, zömében szakértelmiségiek információigénye magasabb az átlagnál. A világháló-használat a színházi marketing és PR területén a legintenzívebb.

Az egészségügyi intézményekben jellemzően a helyi hierarchiához kötött az internet-használat, a weben történő megjelenésről pedig azt gondolják, hogy egy honlap hatására nem következnek be érzékelhető változások.

AZ INTERNET-HASZNÁLAT LEGFONTOSABB JELLEMZŐI AZ EGYES INTÉZMÉNYTÍPUSOKBAN
Fő felhasználókHozzáférésKorlátozások
Önkormányzatokvezetők és ügyintézőkhierarchia-függő vagy funkcionálisnincs
Kulturális intézményekdolgozók széles körefunkcionálisnem jellemző
Egészségügyi intézményekorvosok (esetleg adminisztráció)hierarchia-függőtartalmi korlátozás
Oktatási intézményektanárok, diákokfunkcionálisa diákság internethasználatának kontrollja