József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hódít a szélessáv, kihal a modem

2007.06.06. 12:30
A friss statisztika szerint dinamikusan nő Magyarországon a szélessávú internetelőfizetések, és a mobilt használók száma, a modemes elérés közben a kihalás szélére került, és a vezetékes telefon is gyorsan szorul a háttérbe.

Az év első negyedében tovább nőtt a szélessávúinternet-előfizetések száma Magyarországon, a modemes-betárcsázós kapcsolatok száma viszont egy év alatt a harmadára esett vissza - áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. Az előfizetések száma összességében 14 százalékkel növekedett egy negyedév alatt, és túllépte az 1,1 milliót.

Ma 323 internetszolgáltató cég működik az országban (77-tel több mint tavaly ilyenkor), ebből a 23 legnagyobb uralja a piac 90 százalékát. A piac egyébként dinamikusan bővül, az első negyedévben 24,9 milliárd forint nettó bevételt söpörtek be a szolgáltatók, ami 27 százalékos növekedést jelent 2006 első három hónapjához képest.

A mobilpiac áttörte a száz magyarra jutó száz előfizetés álomhatárát, emellett a mobilhálózatokban kezdeményezett hívások száma, és azok összideje is nőtt, előbbi 8, utóbbi 20 százalékkal. A vezetékes telefonok piaca ennek megfelelően visszaszorulóban van: az indított hívások száma 18, míg azok ideje 20 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest.