Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kubai propaganda az interneten

2000.12.24. 14:17
A kommunizmus utolsó bástyája által az Egyesült Államok ellen vívott propagandaháború kiterjedt az internetre is. A havannai kormány természetesen nem a saját lakosságot akarja így befolyásolni, hiszen az országban a magánszemélyek számítógépet vagy mobiltelefont egyáltalán nem vásárolhatnak.
A karib-tengeri szigetország kormánya egy weboldalon minden részletet nyilvánosságra hoz a híres Disznó-öbölbeli sikertelen partraszállásról, amelynek jövő áprilisban lesz a 40. évfordulója.

A jó előre beharangozott playagiron.cu címen elérhető oldalon mintegy 150 fényképet tesznek közszemlére a sikertelen invázióról. Az oldal leginkább a külföldi Kuba-barát csoportokat célozza meg, hiszen a szigetország legtöbb polgára számára a világháló még mindig tabunak számít.

Az invázió képei

Míg Latin-Amerika más országaiban rohamosan növekszik az internet felhasználóinak száma, és Mexikóban például már minden poros kisvárosban több internetes kávéház működik, Kubában csak a kormányhivatalok, az egyetemek néhány kiválasztott részlege és a külföldi cégek férnek a világhálóhoz. Ez utóbbiakat ráadásul jól meg is fejik, a külföldi üzletembereknek havi 250 dollárjába kerül a korlátlan kapcsolat.

A "belső ellenzéki munkacsoport" nevet viselő, kubai disszidensek alkotta szövetség egy írásában felhívja a figyelmet, hogy az országban a magánszemélyek számítógépet vagy mobiltelefont egyáltalán nem vásárolhatnak. Egy rendeletben még azt is megszabták, hogy minden internetes hozzáférést külön kell engedélyeznie egy belügyminisztériumi bizottságnak.

Ez persze messze nem jelenti azt, hogy az országba tévedő turisták ne tudnák ellenőrizni a beérkezett emailjeiket. Havanna óvárosának szélén, az washingtoni Capitoliumot imitáló Capitolio egyik üzletében internet-kávézó működik. Itt viszont óránként 5 dollárba kerül a szörfölés, ami csaknem felét teszi ki a kubai átlagfizetésnek. Küföldi cégek, hírügynökségek és követségek az állami telefontársaságnál rendelhetik meg az internetes kapcsolatot.

Néhány független újságíró néhány év óta rendszeresen eljuttatja az írásait a külföldi médiának. Mivel ez a tevékenység illegális, fél lábbal a börtönben tudhatják magukat. De a cikkeket külföldi segítőik révén is feljut az internetre. Ilyen forrásokból dolgozik például a cubanet.org weboldal, amely alternatív információkat tesz hozzá a hivatalos kormányoldalon (cubaweb.cu) tett kinyilatkoztatásokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!