Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marakodnak az elkurtuk.hu-ért

2006.09.19. 13:39
Több magánszemély verseng az elkurtuk.hu-ért, de kétséges, hogy a szó megbotránkoztató volta miatt az illetékes szervezet hajlandó lesz bejegyezni a domént. Az elkurtuk.com, az elkurtuk.eu és az elkurtuk.info viszont tegnap óta él és virul. És ki az a Stekkelpak Zoltán?

Érzékeny barométerként követi a doménvilág az elmúlt napok politikai eseményeit: Gyurcsány Ferenc hazudozós-elkúrtukos beszédének vasárnapi nyilvánosságra kerülése után egy nappal három magyar magánszemély is benyújtotta igényét az elkurtuk.hu doménre.

A domain.hu-n található hivatalos várólista szerint az ötlet először Stekkelpak Zoltánnak jutott eszébe, az ő kérelme hétfőn 15 óra 23-kor futott be az engedélyezést végző szervezethez, az Internetszolgáltatók Tanácsához (ISZT). Tőle csak tíz perccel maradt le Tóth Imre, aki gyors egymásutánban az elkurtatok.hu-ra és az elkurtuk.hu-ra is benyújtotta igényét, és csak fél órát késett László Gábor, aki kevéssel 16 óra után bukkant fel a várólistán. A kérelmeket az 51 magyarországi netszolgáltatót tömörítő ISZT két hét alatt bírálja el, és elméletileg az kapja meg a doménnevet, aki legelőször benyújtotta az igényt. Ennek ellenére kevés az esélye annak, hogy az elkurtuk.hu-t bejegyezzék.

Amit szabad Jupiternek


Az elkurtuk.com nyitólapja
"Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem fogják bejegyezni, mert megbotránkozást kelt a szó" - mondta Koleszár Péter, a doménregisztrációval foglalkozó domainabc.hu főszerkesztője. Az ISZT tudományos testülete által elfogadott doménregisztrációs szabályzat 2.2.2 pontja ugyanis kimondja: nem választható és használható olyan doménnév, amely jelentéstartalmára és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megbotránkozást, félelmet keltő, illetve megtévesztő.

Koleszár szerint figyelemre méltó, hogy sehol a világon nem ellenőrzik előre a bejegyezni kívánt doménneveket, ez magyar sajátosság, és kifejezetten rosszat tesz a hazai doménkereskedelemnek. "Magyarországon gyorsított eljárás keretében gyorsabban lehet céget bejegyeztetni, mint doménnevet" - mondta Koleszár, aki szerint a világon példátlan előzetes kontroll ellehetetleníti azok működését, akik például politikai üzenetet közvetítenének egy-egy doménnév bejegyzésével. "A fő gond, hogy a 15 napos határidő alatt sokszor lecseng az ügy" - mondta Koleszár.

The domain is the message

Az első igénylő, Stekkelpak Zoltán nem hajlandó elárulni, mi a terve az elkurtuk.hu-val, ha mégis bejegyzik a domént. "Ha visszadobják, annak örülök, de ha mégis bejegyeznék, gondoskodom róla, hogy ne kerüljön a doménre megbotránkoztató tartalom" - mondta Stekkelpak, aki ennél többet nem árult el, így azt sem fedte fel, milyen szellemű, milyen ideológiát vagy politikai oldalt támogató tartalomtól szeretné megóvni az elkurtuk.hu-t.


Ki kúrta el?

Az egy-egy aktuális eseményre, érdekesebb névre vagy szófordulatra rábukó doménbrókerek egyszerűen kerülik meg a problémát: ott a .com,. a .net, a .org, nem is beszélve az újabb keletű felső szintű doménnevekről, az .info-ról vagy a .eu-ról.

Hétfőtől három elkurtuk-domén is él a világ szabadabb felében: az elkurtuk.com Gyurcsány Ferenc stilizált rácsok közé zárt képével sokkol, és röviden idéz a miniszterelnök vasárnap nyilvánosságra került őszödi beszédéből. Az uniós címet használó elkurtuk.eu személyes szájt benyomását kelti, egy linkkel az önmagát Tomcat-ellenesnek feltüntető 20y.hu-ra; az elkurtuk.info pedig nemes egyszerűséggel a kormányzó MSZP szájtjának, az mszp.hu-nak a tükrözése.

Az elkurtuk.info-t egyébként a Whois szerint "A Télapó" jegyezte be a Santa Claus Ltd. nevében, lakóhelye a hivatalos adatok szerint az Északi-sark 1, Disneyland állam. Az elkurtuk.com bejegyzője a veszprémi Kiss Zoltán. Az elkurtuk.eu-t az európai regisztrációs szervezet, az Eurid adatai alapján a budapesti Szukacs István jegyezte be hétfőn.

Akinek az az eredeti ötlet jut az eszébe, hogy elkurtukos doménnel gazdagítja a csodálatos webóceánt, számos lehetősége van: szabad még szinte az összes országos TLD az elkurtuk.ac-tól (Ascension-.szigetek) az elkurtuk.zw-ig (Zimbabwe), csakúgy, mint a szó ékezetes változata, az "elkúrtuk" a com, a .net és az .org alatt.