Mária
18 °C
28 °C

Marakodnak az elkurtuk.hu-ért

2006.09.19. 13:39
Több magánszemély verseng az elkurtuk.hu-ért, de kétséges, hogy a szó megbotránkoztató volta miatt az illetékes szervezet hajlandó lesz bejegyezni a domént. Az elkurtuk.com, az elkurtuk.eu és az elkurtuk.info viszont tegnap óta él és virul. És ki az a Stekkelpak Zoltán?

Érzékeny barométerként követi a doménvilág az elmúlt napok politikai eseményeit: Gyurcsány Ferenc hazudozós-elkúrtukos beszédének vasárnapi nyilvánosságra kerülése után egy nappal három magyar magánszemély is benyújtotta igényét az elkurtuk.hu doménre.

A domain.hu-n található hivatalos várólista szerint az ötlet először Stekkelpak Zoltánnak jutott eszébe, az ő kérelme hétfőn 15 óra 23-kor futott be az engedélyezést végző szervezethez, az Internetszolgáltatók Tanácsához (ISZT). Tőle csak tíz perccel maradt le Tóth Imre, aki gyors egymásutánban az elkurtatok.hu-ra és az elkurtuk.hu-ra is benyújtotta igényét, és csak fél órát késett László Gábor, aki kevéssel 16 óra után bukkant fel a várólistán. A kérelmeket az 51 magyarországi netszolgáltatót tömörítő ISZT két hét alatt bírálja el, és elméletileg az kapja meg a doménnevet, aki legelőször benyújtotta az igényt. Ennek ellenére kevés az esélye annak, hogy az elkurtuk.hu-t bejegyezzék.

Amit szabad Jupiternek


Az elkurtuk.com nyitólapja
"Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem fogják bejegyezni, mert megbotránkozást kelt a szó" - mondta Koleszár Péter, a doménregisztrációval foglalkozó domainabc.hu főszerkesztője. Az ISZT tudományos testülete által elfogadott doménregisztrációs szabályzat 2.2.2 pontja ugyanis kimondja: nem választható és használható olyan doménnév, amely jelentéstartalmára és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megbotránkozást, félelmet keltő, illetve megtévesztő.

Koleszár szerint figyelemre méltó, hogy sehol a világon nem ellenőrzik előre a bejegyezni kívánt doménneveket, ez magyar sajátosság, és kifejezetten rosszat tesz a hazai doménkereskedelemnek. "Magyarországon gyorsított eljárás keretében gyorsabban lehet céget bejegyeztetni, mint doménnevet" - mondta Koleszár, aki szerint a világon példátlan előzetes kontroll ellehetetleníti azok működését, akik például politikai üzenetet közvetítenének egy-egy doménnév bejegyzésével. "A fő gond, hogy a 15 napos határidő alatt sokszor lecseng az ügy" - mondta Koleszár.

The domain is the message

Az első igénylő, Stekkelpak Zoltán nem hajlandó elárulni, mi a terve az elkurtuk.hu-val, ha mégis bejegyzik a domént. "Ha visszadobják, annak örülök, de ha mégis bejegyeznék, gondoskodom róla, hogy ne kerüljön a doménre megbotránkoztató tartalom" - mondta Stekkelpak, aki ennél többet nem árult el, így azt sem fedte fel, milyen szellemű, milyen ideológiát vagy politikai oldalt támogató tartalomtól szeretné megóvni az elkurtuk.hu-t.


Ki kúrta el?

Az egy-egy aktuális eseményre, érdekesebb névre vagy szófordulatra rábukó doménbrókerek egyszerűen kerülik meg a problémát: ott a .com,. a .net, a .org, nem is beszélve az újabb keletű felső szintű doménnevekről, az .info-ról vagy a .eu-ról.

Hétfőtől három elkurtuk-domén is él a világ szabadabb felében: az elkurtuk.com Gyurcsány Ferenc stilizált rácsok közé zárt képével sokkol, és röviden idéz a miniszterelnök vasárnap nyilvánosságra került őszödi beszédéből. Az uniós címet használó elkurtuk.eu személyes szájt benyomását kelti, egy linkkel az önmagát Tomcat-ellenesnek feltüntető 20y.hu-ra; az elkurtuk.info pedig nemes egyszerűséggel a kormányzó MSZP szájtjának, az mszp.hu-nak a tükrözése.

Az elkurtuk.info-t egyébként a Whois szerint "A Télapó" jegyezte be a Santa Claus Ltd. nevében, lakóhelye a hivatalos adatok szerint az Északi-sark 1, Disneyland állam. Az elkurtuk.com bejegyzője a veszprémi Kiss Zoltán. Az elkurtuk.eu-t az európai regisztrációs szervezet, az Eurid adatai alapján a budapesti Szukacs István jegyezte be hétfőn.

Akinek az az eredeti ötlet jut az eszébe, hogy elkurtukos doménnel gazdagítja a csodálatos webóceánt, számos lehetősége van: szabad még szinte az összes országos TLD az elkurtuk.ac-tól (Ascension-.szigetek) az elkurtuk.zw-ig (Zimbabwe), csakúgy, mint a szó ékezetes változata, az "elkúrtuk" a com, a .net és az .org alatt.