Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hajléktalan hacker balladája

2002.03.11. 08:36
Adrian Lamo szürke hacker, aki küldetéstudatból ingyenesen kutatja fel különböző vállalatok rendszereinek biztonsági réseit. Az aszkéta életmódot folytató fiatalembert azonban börtönbe juttathatja a New York Times.
Egy reggel - tavaly januárban - Adrian Lamo egy elhagyatott épületben ébredt a philadelphiai Ben Franklin híd közelében. Ideiglenes lakhelyéről szerény reggeli után (a víz sajnos elfogyott) egy publikus internetterminálhoz sétált, majd behatolt az Excite@Home elméletileg rendkívül biztonságos számítógépes rendszerébe. Amerika legnagyobb telefontársaságának internetszolgáltatóját ezt követően elektronikus levélben értesítette a történtekről.

Egy évvel később, miután hasonló körülmények között bejutott a Yahoo! és a WorldCom rendszerébe, Lamo lehet a világ leghíresebb hajléktalan hackere.

Nem szórakoznak

Míg korábbi célpontjai mind szerényen meghúzták magukat, legutóbbi munkája miatt börtönbüntetés fenyegeti.

Három nyulak
Lamo, Mitnick, és Kevin Poulsen
Lamo két héttel ezelőtt a New York Times rendszerén járt, ahová elmondása szerint két perc alatt jutott be, egy elhanyagolt proxyszerveren keresztül. A hacker "számítógépes hacker és nemzetbiztonsági - és kommunikációügyi specialistaként" kajánul beírta magát a lap véleményrovata háromezer szakértőjének adatait tartalmazó telefonkönyvbe, majd pár szakértő (Jimmy Carter, Queen Latifah) adatait nyilvánosságra hozta. E-mailjében Lamo az újság rendszerét egyébként elégségesnek értékelte, miután a honlapjukat nem tudta deface-elni.

A New York Times nem találta tréfásnak a történteket. Szóvivőjük Christine Mohan kilátásba helyezte, hogy vádat emeltetnek Lamo ellen. Az amerikai szövetségi törvények szerint bármely hackelés öt évig terjedő fogházbüntetéssel büntetendő - ironikus módon évek óta a börtön lenne Lamo első komfortos lakhelye.

Tamás, Mihály, és a döglött tehén

Az információbiztonság Aquinói Szent Tamását azonban sokan kritizálják a hackerközösségben elsősorban azért, mert magára vonta a média figyelmét. "Lehidal itt bárki a szakértelme előtt? Semmi különöset nem csinál. Nem talált ki új biztonsági koncepciót, csak alapvető biztonsági réseket keres." - írta valaki a SecurityFocus fórumán.

"Ez olyan mint a tánc. Mindenki tud táncolni, de csak kevesen tudnak úgy táncolni, mint Michael Jackson." - válaszolta erre a veterán Cult of the Dead Cow csapat tagja, Oxblood Ruffian.

Egyik legbizalmasabb ismerőse Ira Wing - akit egykori munkahelyén a PlanetOut meleg és leszbikus portálon ismert meg - úgy vélte Lamo nem öncélúan hivta fel magára a média figyelmét. "Arra, hogy egy nyilvános tőzsdei kereskedelemben részt vevő részvénytársaság retardáltan viselkedik csak úgy tudod felhívni a figyelmet, ha tökön rúgod őket. Ezt pedig a média segítségével teheted meg." - mondta Wing.

Csőscan

Adrian Lamo
A kolumbiai apától és amerikai anyától származó Adrian gyermekkorát Bogota és San Francisco között töltötte. Tizenhét éves korában döntött úgy, hogy nem költözik szüleivel dél-amerikába.

A hajléktalan életformát igen komolyan nyomja: hátizsákból él, de voltak olyan időszakok, amikor laptopja volt egyetlen mozdítható tulajdona. Elmondása szerint, a lakásfoglalást is hackelésként űzi: a kihalt városrészek lerobbant épületeiben sétálva minden kilincset megrángat - ahol egy kilincs megnyikordul, az aznapi szállás tuti.

Fekete, fehér, és a szürke véreb

A hackerek rendjében Adrian Lamo szürkének minősül, mivel nem fehér hacker, aki a tulaj pénzéért tör be egy rendszerbe, és nem fekete hacker, aki a maffiafőnök pénzéért vagy destruktív indíttatásból tör be egy rendszerbe. Lamo szürke mert felkérés és károkozás nélkül ingyen keres biztonsági réseket, amelyek ingyenesen postáz az érintett rendszergazdáknak.

"Nos, az Excite@Home-nál kissé megszomjaztam, ezért ők vettek nekem egy üveg ásványvizet ötven centért. De ez volt a legtöbb, amit nyúltam." - árnyalja a képet Lamo.

Élettársai amúgy nem bírják sokáig elviselni Lamo életstílusát: nem szeretnek a Computer Science Corporation szemetében guberálni, felmászni a philadelphiai 30ik utcai magasvasútállomás tetejére, vagy ellátogatni a San Franciscó-i Sutro Fürdő helyén kialakult nyomasztó mocsárba.

Lamo ilyenkor feltölti magát egy Greyhound buszra és továbbáll.