Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A hajléktalan hacker balladája

2002.03.11. 08:36
Adrian Lamo szürke hacker, aki küldetéstudatból ingyenesen kutatja fel különböző vállalatok rendszereinek biztonsági réseit. Az aszkéta életmódot folytató fiatalembert azonban börtönbe juttathatja a New York Times.
Egy reggel - tavaly januárban - Adrian Lamo egy elhagyatott épületben ébredt a philadelphiai Ben Franklin híd közelében. Ideiglenes lakhelyéről szerény reggeli után (a víz sajnos elfogyott) egy publikus internetterminálhoz sétált, majd behatolt az Excite@Home elméletileg rendkívül biztonságos számítógépes rendszerébe. Amerika legnagyobb telefontársaságának internetszolgáltatóját ezt követően elektronikus levélben értesítette a történtekről.

Egy évvel később, miután hasonló körülmények között bejutott a Yahoo! és a WorldCom rendszerébe, Lamo lehet a világ leghíresebb hajléktalan hackere.

Nem szórakoznak

Míg korábbi célpontjai mind szerényen meghúzták magukat, legutóbbi munkája miatt börtönbüntetés fenyegeti.

Három nyulak
Lamo, Mitnick, és Kevin Poulsen
Lamo két héttel ezelőtt a New York Times rendszerén járt, ahová elmondása szerint két perc alatt jutott be, egy elhanyagolt proxyszerveren keresztül. A hacker "számítógépes hacker és nemzetbiztonsági - és kommunikációügyi specialistaként" kajánul beírta magát a lap véleményrovata háromezer szakértőjének adatait tartalmazó telefonkönyvbe, majd pár szakértő (Jimmy Carter, Queen Latifah) adatait nyilvánosságra hozta. E-mailjében Lamo az újság rendszerét egyébként elégségesnek értékelte, miután a honlapjukat nem tudta deface-elni.

A New York Times nem találta tréfásnak a történteket. Szóvivőjük Christine Mohan kilátásba helyezte, hogy vádat emeltetnek Lamo ellen. Az amerikai szövetségi törvények szerint bármely hackelés öt évig terjedő fogházbüntetéssel büntetendő - ironikus módon évek óta a börtön lenne Lamo első komfortos lakhelye.

Tamás, Mihály, és a döglött tehén

Az információbiztonság Aquinói Szent Tamását azonban sokan kritizálják a hackerközösségben elsősorban azért, mert magára vonta a média figyelmét. "Lehidal itt bárki a szakértelme előtt? Semmi különöset nem csinál. Nem talált ki új biztonsági koncepciót, csak alapvető biztonsági réseket keres." - írta valaki a SecurityFocus fórumán.

"Ez olyan mint a tánc. Mindenki tud táncolni, de csak kevesen tudnak úgy táncolni, mint Michael Jackson." - válaszolta erre a veterán Cult of the Dead Cow csapat tagja, Oxblood Ruffian.

Egyik legbizalmasabb ismerőse Ira Wing - akit egykori munkahelyén a PlanetOut meleg és leszbikus portálon ismert meg - úgy vélte Lamo nem öncélúan hivta fel magára a média figyelmét. "Arra, hogy egy nyilvános tőzsdei kereskedelemben részt vevő részvénytársaság retardáltan viselkedik csak úgy tudod felhívni a figyelmet, ha tökön rúgod őket. Ezt pedig a média segítségével teheted meg." - mondta Wing.

Csőscan

Adrian Lamo
A kolumbiai apától és amerikai anyától származó Adrian gyermekkorát Bogota és San Francisco között töltötte. Tizenhét éves korában döntött úgy, hogy nem költözik szüleivel dél-amerikába.

A hajléktalan életformát igen komolyan nyomja: hátizsákból él, de voltak olyan időszakok, amikor laptopja volt egyetlen mozdítható tulajdona. Elmondása szerint, a lakásfoglalást is hackelésként űzi: a kihalt városrészek lerobbant épületeiben sétálva minden kilincset megrángat - ahol egy kilincs megnyikordul, az aznapi szállás tuti.

Fekete, fehér, és a szürke véreb

A hackerek rendjében Adrian Lamo szürkének minősül, mivel nem fehér hacker, aki a tulaj pénzéért tör be egy rendszerbe, és nem fekete hacker, aki a maffiafőnök pénzéért vagy destruktív indíttatásból tör be egy rendszerbe. Lamo szürke mert felkérés és károkozás nélkül ingyen keres biztonsági réseket, amelyek ingyenesen postáz az érintett rendszergazdáknak.

"Nos, az Excite@Home-nál kissé megszomjaztam, ezért ők vettek nekem egy üveg ásványvizet ötven centért. De ez volt a legtöbb, amit nyúltam." - árnyalja a képet Lamo.

Élettársai amúgy nem bírják sokáig elviselni Lamo életstílusát: nem szeretnek a Computer Science Corporation szemetében guberálni, felmászni a philadelphiai 30ik utcai magasvasútállomás tetejére, vagy ellátogatni a San Franciscó-i Sutro Fürdő helyén kialakult nyomasztó mocsárba.

Lamo ilyenkor feltölti magát egy Greyhound buszra és továbbáll.