Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nincs Laoszban internet, de már rendszabályozzák

2000.11.07. 22:04
Bár a távol-keleti országban alig rendelkeznek néhányan internet-hozzáféréssel, a kormány elővigyázatosságból mégis figyelmeztet a lehetséges kihágások büntetési tételeire. Tilos például az interneten hazudozni, valamit színlelni vagy az ország határain kívül élőket rábeszélni, hogy lépjenek fel a laoszi népi forradalmi párt vagy az ország kormánya ellen.
A Laoszi Népköztársaság egyike a világ azon néhány országának, ahol nem veszik túl szigorúan az emberi jogi problémákat. A szólásszabadság eszményét annak ellenére nem erőltetik, hogy az uralmon levő egyetlen párt óvatosan nyit a piacgazdaság felé. Hogy ezt a hegemóniát az alattomos internet se veszélyeztesse, a párt elővigyázatosságból figyelmeztette a laoszi internet-felhasználókat, hogy az új típusú médiát eszükbe ne jusson valami csintalanságra használni.

Laoszban a telefon is ritka
Az országban a telefonos ellátottság igen gyér, annak ellenére, hogy az ötmilliós lakosság már néhány tízezer mobiltelefont is magáénak mondhat. A telekommunikációs elmaradottság ellenére tevékenyen működik a National Internet Management Commitee. A bizottság a főváros angol nyelvű napilapjában, a Vientiane Times-ban megjelentette az ország polgárai számára tiltott internetes cselekmények listáját. A tilalmak érintik a magánszemélyeket, szervezeteket és az internetes-hozzáférést kínáló üzleteket.

Tilos például az interneten keresztül az ország határain kívül élőket rábeszélni, hogy lépjenek fel a laoszi népi forradalmi párt vagy az ország kormánya ellen. A legfontosabb tilalmak közé tartozik a ,,béke, a függetlenség, a demokrácia, a népköztársaság egységének és jólétének rombolása". Egyszóval a hivatalok gyakorlatilag szabad kezet kaptak, bárkire csaknem tetszés szerint bármit rá lehet húzni.

A tilalmak közé tartozik az erőszakos és destabilizáló akciók támogatása vagy a bennük való részvétel, mert ezek zavarják a békét és a társadalom boldogságát. A megtévesztő híresztelések költése és terjesztése is büntetendő, ha ezek erőszakot vagy gyűlöletet szülnek avagy széthúzást, undort illetve kétséget plántálnak a társadalom lelkébe - bel- és külföldön egyaránt.

A szerzői jog megsértése mellett üldözendő a pornográf képek, a műszaki tervek vagy más tiltott képanyag be- és kivitele.

A számítógépes feltörésről, crackelésről nem esik kimondottan szó, de a Nyugat által követelt fellépést a kíberbűnözők, például hitelkártyaszám-tolvajok ellen ügyesen egybeszövik a helyi érdekeltségű cenzúrával. A felsorolt cselekmények elkövetőit közelebbről meg nem határozott büntetések fenyegetik, kezdve a figyelmeztetéssel a börtönbüntetésen át egészen a száműzetésig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!