Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Bárki Nagy Testvér lehet a Google-lel

2009.02.05. 12:35
Elindult a Latitude, a Google helyzetmeghatározásra épülő közösségi szolgáltatása, amivel a mobilos cellainformációk alapján valós időben követhetjük, hol járnak az ismerőseink.

Bár régóta mondogatják a webkettes guruk, hogy a lokális szolgáltatásoké a jövő (LBS, vagyis location based services a varázsszó), a nagy online cégek eddig nem igazán vették a fáradságot, hogy a felhasználók földrajzi pozícióira alapuló szolgáltatásokat vessenek be. A Google most elszakad attól a szinttől, hogy az előre beállított (vagy az ip-címümkből kikémlelt) helyzetünk alapján ajánljon éttermeket, moziműsort, vagy adjon időjárás-előrejelzést: a Latitude-dal bárki Nagy Testvérré válhat és online követheti, merre járnak az ismerősei.

A rendszer az iGoogle-be épül be, vagyis a használatához szükséges egy Google-account (ilyenje mindenkinek van, aki valaha használta a keresőóriás bármelyik regisztrációt kérő szolgáltatását, például a Gmailt vagy a Readert). Kell még egy telefon is, a rendszer egyelőre a BlackBerryvel, a Windows Mobile-t (5.0 és annál frissebb verziók), és a Symbian S60-at futtató mobilokkal működik, de hamarosan jön az Android- és iPhone-támogatás is.

A Latitude tulajdonképpen a Google Maps része, a térképen mutatja meg a bejelölt ismerőseinknek, hogy éppen hol tartózkodunk; ezt pedig a mobilunk árulja el neki, a cellainformációk alapján. Nagyjából úgy működik a dolog, mint egy hagyományos közösségi oldal, tudunk üzeneteket küldeni, csetelni (akár mobilról, akár számítógépről) az ismerőseinkkel. A plusz az, hogy a Google minden ismerősünkre nyomkövetőt tesz, mi meg úgy érezhetjük magunkat, mintha a 24 valamelyik részében lennénk, a terrorelhárítás mindent látó, mindent halló irányítóközpontjában.

Hogy ne legyen annyira kémkedésgyanús a dolog, részletesen beállíthatjuk, hogy ki láthassa a térképen a helyzetünket, és lekorlátozhatjuk a pontosságot is annyira, hogy csak a várost mutassa a rendszer.

Magyarország egyelőre nincs a hivatalosan támogatott 27 ország között, a mobilos szolgáltatás bekapcsolásánál egyszerűen nem szerepelünk a választható országok listáján, az iGoogle-ben pedig egy szomorú hibaüzenet fogad. Utóbbit egy egyszerű trükkel ki lehet játszani, az iGoogle nyelvét át kell váltani angolra, és máris benn vagyunk - igaz, telefonos támogatás híján kézzel kell beállítanunk a pozíciónkat a térképen. Ezzel persze a lényeg, a helyzetünk automatikus frissítése vész el, bár úgy is fel lehet fogni, hogy így az összes ismerősünket nyomon tudjuk követni, míg rólunk mindig az a pozíció látszik, amit magunk állítottunk be. A magyar Latitude indulása egyelőre a Maps és a Maps for Mobile lokalizációjára vár - mondták el kérdésünkre a Google-nél.

A Latitude nem az első ilyen jellegű szolgáltatás a neten (sőt, valójában a Google-nek sem ez az első ilyen próbálkozása: a Dodgeball nevű rendszert 2005-ben vásárolták fel, és nemrég zárták be, nyilván azért, hogy ne nyújtson házon belüli konkurenciát a Latitude-nak), de a nagy webes birodalmak közül az első, aki komolyabban belevág a lokális szolgáltatásokba.