Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lech Walesa szoftverben utazik

2002.06.20. 14:57
Igazgatótanácsába választotta a Szolidaritás mozgalom alapítóját, Lech Walesát az észak-karolinai NuTech Solutions szoftvercég. A Wired magazinnak adott telefoninterjújában a béke Nobel-díjas egykori lengyel államelnök technofilnek vallotta magát és úgy vélte, a technika kulcsszerepet játszott a kommunizmus közép-kelet-európai bukásában.
A Wired kérdésére, hogy pontosan milyen szerepet játszott a technológia az közép-európai diktatúrák bukásában, Walesa rámutatott, hogy a kommunizmus minden más mellett az információáramlást is igyekezett az ellenőrzése alá vonni. Az ötvenes és hatvanas években börtönbe került az, aki a BBC vagy az Amerika Hangja adását hallgatta, az írógépeket és fénymásolókat a rendőrkapitányságokon kellett nyilvántartásba vetetni, magyarázta Walesa.

A mobiltelefonok és műholdas tévécsatornák megjelenésével azonban már egyre nehezebben birkózott meg az állami elnyomás. A volt elnök szerint aki akart, hozzá tudott férni a független információforrásokhoz, egy alkalommal például ötven hazafias dalokat és az Amerika Hangja adását tartalmazó kazettát foglalt le lakásán a rendőrség - a kazettákat azóta sem kapta vissza.

A kubai rezsim végóráit éli

Lech Walesa
A Wired arról érdeklődött, hogy Walesa érez-e párhuzamot az egykori kommunista Lengyelország és a mai Kuba között, ahol nemrég betiltották a személyi számítógépek forgalmazását, ellenőrzk az internetet és lehallgatják a telefonokat. Walesa leszögezte: Kuba az egyik utolsó olyan ország, ahol még mindig a él kommunizmus, de ott is hamarosan megbukik, ezért Castro "legjobban tenné, ha főbe lőné magát."

A kérdésre, hogy a mai megfigyelőrendszerek - a Carnivore és az Echelon - mennyiben hasonlítóak a totalitárius rezsimek megfigyelési hagyományaihoz, az egykori lengyel elnök nem tudott azonnal válaszolni, mert a telefonkapcsolat megszakadt.

Csak a bűnözőket figyeltetné

Emailben továbbított válaszában Lech Walesa úgy vélte, hogy a magántitok megsértése rossz dolog, egy ország mindenkori kormánya azonban köteles gondoskodni állampolgárai biztonságáról. "Különbséget tennék az általános megfigyelés és olyan konkrét személyek megfigyelése között, aki veszélyesek lehetnek a társadalomra - a társadalomra és nem a kormányra vagy államhatalomra." - fogalmazott Walesa.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország számára milyen előnyökkel járt az információtechnikai forradalom, Walesa válaszában úgy vélte, hogy a lengyel gazdaságban a csúcstechnológiával foglalkozó vállalatok nem váltak olyan befolyásos szereplővé, mint az Egyesült Államokban. Walesa kiemelte: az igazi győztesek a fiatalok, akik előtt a technológiai forradalom új távlatokat nyitott az oktatásban.

Saját néven szól hozzá

Walesa arra a kérdésre, hogy technofil-e, kifejtette: rendelkezik PC-vel, laptoppal, és egy PalmPilottal, szívesen böngész a lengyel interneten, ahol saját nevén vesz részt politikai fórumokon folyó vitákban, bár senki sem hiszi el, hogy tényleg ő az.

A gdanski hajógyárban egykoron villanyszerelőként dolgozó veterán politikus elmondta továbbá: azért vesz részt a lengyel származású Metthew Michalewicz vállalkozása, a NuTech irányításában, hogy a színtéren mozgó amerikai vállalatok felismerjék és kihasználják Lengyelország kedvező gazdasági klímáját.