Ágnes
-5 °C
2 °C

Lech Walesa szoftverben utazik

2002.06.20. 14:57
Igazgatótanácsába választotta a Szolidaritás mozgalom alapítóját, Lech Walesát az észak-karolinai NuTech Solutions szoftvercég. A Wired magazinnak adott telefoninterjújában a béke Nobel-díjas egykori lengyel államelnök technofilnek vallotta magát és úgy vélte, a technika kulcsszerepet játszott a kommunizmus közép-kelet-európai bukásában.
A Wired kérdésére, hogy pontosan milyen szerepet játszott a technológia az közép-európai diktatúrák bukásában, Walesa rámutatott, hogy a kommunizmus minden más mellett az információáramlást is igyekezett az ellenőrzése alá vonni. Az ötvenes és hatvanas években börtönbe került az, aki a BBC vagy az Amerika Hangja adását hallgatta, az írógépeket és fénymásolókat a rendőrkapitányságokon kellett nyilvántartásba vetetni, magyarázta Walesa.

A mobiltelefonok és műholdas tévécsatornák megjelenésével azonban már egyre nehezebben birkózott meg az állami elnyomás. A volt elnök szerint aki akart, hozzá tudott férni a független információforrásokhoz, egy alkalommal például ötven hazafias dalokat és az Amerika Hangja adását tartalmazó kazettát foglalt le lakásán a rendőrség - a kazettákat azóta sem kapta vissza.

A kubai rezsim végóráit éli

Lech Walesa
A Wired arról érdeklődött, hogy Walesa érez-e párhuzamot az egykori kommunista Lengyelország és a mai Kuba között, ahol nemrég betiltották a személyi számítógépek forgalmazását, ellenőrzk az internetet és lehallgatják a telefonokat. Walesa leszögezte: Kuba az egyik utolsó olyan ország, ahol még mindig a él kommunizmus, de ott is hamarosan megbukik, ezért Castro "legjobban tenné, ha főbe lőné magát."

A kérdésre, hogy a mai megfigyelőrendszerek - a Carnivore és az Echelon - mennyiben hasonlítóak a totalitárius rezsimek megfigyelési hagyományaihoz, az egykori lengyel elnök nem tudott azonnal válaszolni, mert a telefonkapcsolat megszakadt.

Csak a bűnözőket figyeltetné

Emailben továbbított válaszában Lech Walesa úgy vélte, hogy a magántitok megsértése rossz dolog, egy ország mindenkori kormánya azonban köteles gondoskodni állampolgárai biztonságáról. "Különbséget tennék az általános megfigyelés és olyan konkrét személyek megfigyelése között, aki veszélyesek lehetnek a társadalomra - a társadalomra és nem a kormányra vagy államhatalomra." - fogalmazott Walesa.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország számára milyen előnyökkel járt az információtechnikai forradalom, Walesa válaszában úgy vélte, hogy a lengyel gazdaságban a csúcstechnológiával foglalkozó vállalatok nem váltak olyan befolyásos szereplővé, mint az Egyesült Államokban. Walesa kiemelte: az igazi győztesek a fiatalok, akik előtt a technológiai forradalom új távlatokat nyitott az oktatásban.

Saját néven szól hozzá

Walesa arra a kérdésre, hogy technofil-e, kifejtette: rendelkezik PC-vel, laptoppal, és egy PalmPilottal, szívesen böngész a lengyel interneten, ahol saját nevén vesz részt politikai fórumokon folyó vitákban, bár senki sem hiszi el, hogy tényleg ő az.

A gdanski hajógyárban egykoron villanyszerelőként dolgozó veterán politikus elmondta továbbá: azért vesz részt a lengyel származású Metthew Michalewicz vállalkozása, a NuTech irányításában, hogy a színtéren mozgó amerikai vállalatok felismerjék és kihasználják Lengyelország kedvező gazdasági klímáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!