Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Felvételi helyett kódtörés

2002.01.23. 12:20
A kanadai Lethbridge egyetemen tanulhat tovább az a fiatal, aki felvételi helyett feltöri a tanárok által kiadott kódolt üzenetet.
A Lethbridge egyetem számítástechnikai tanszékének oktatói úgy döntöttek, nem tökölnek felvételi dolgozatok és tesztek javítgatásával - ehelyett egy titkosított dokumentumot helyeztek el az interneten. Aki feltöri a titkosítást, egy matematikai problémát kap, amelynek megoldásával és beküldésével a fiatal szakemberek már egyenesen az egyetemi előadóterem padsoraiba hekkelték magukat.

A kódot tavaly októberben tették közzé és idén feburár 1-ig fogadják el a megoldásokat. A 16-19 éves korosztály nagy erőkkel vetette magát a kódfejtésbe: eddig a világ különböző helyeiről tizenhatezren látogattak el a honlapra.

A kiírás szerint a helyes megfejtést beküldők közül az első ösztöndíjat kap az egyetemtől, a további száz megfejtő pedig felvételt nyer a szakra. A fődíjat már elnyerték, a szakra még lehet pályázhatnak a helyi középiskolák diákjai.

Ahol lehet

"A hallgatók és az oktatók között egyre népszerűbb a kriptográfia, főként mert találkozik benne a tiszta matematika és a számítástechnika. Ez igen jó módja a hallgatók toborzásának." - mondta Nigel Smart, a bristoli egyetem kutatója, a New Scientistnek. A szakújság szerkesztősége egyébként fél óra alatt megoldotta a Lethbridge feladványát.

Szerencsések a kanadai ifjak, a világ szigorúbb országaiban - például az Egyesült Államokban - a hatályos hackertörvények miatt azonnal a börtönbe kerülnének a vidám gólyák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?