Lukács
1 °C
14 °C

Felvételi helyett kódtörés

2002.01.23. 12:20
A kanadai Lethbridge egyetemen tanulhat tovább az a fiatal, aki felvételi helyett feltöri a tanárok által kiadott kódolt üzenetet.
A Lethbridge egyetem számítástechnikai tanszékének oktatói úgy döntöttek, nem tökölnek felvételi dolgozatok és tesztek javítgatásával - ehelyett egy titkosított dokumentumot helyeztek el az interneten. Aki feltöri a titkosítást, egy matematikai problémát kap, amelynek megoldásával és beküldésével a fiatal szakemberek már egyenesen az egyetemi előadóterem padsoraiba hekkelték magukat.

A kódot tavaly októberben tették közzé és idén feburár 1-ig fogadják el a megoldásokat. A 16-19 éves korosztály nagy erőkkel vetette magát a kódfejtésbe: eddig a világ különböző helyeiről tizenhatezren látogattak el a honlapra.

A kiírás szerint a helyes megfejtést beküldők közül az első ösztöndíjat kap az egyetemtől, a további száz megfejtő pedig felvételt nyer a szakra. A fődíjat már elnyerték, a szakra még lehet pályázhatnak a helyi középiskolák diákjai.

Ahol lehet

"A hallgatók és az oktatók között egyre népszerűbb a kriptográfia, főként mert találkozik benne a tiszta matematika és a számítástechnika. Ez igen jó módja a hallgatók toborzásának." - mondta Nigel Smart, a bristoli egyetem kutatója, a New Scientistnek. A szakújság szerkesztősége egyébként fél óra alatt megoldotta a Lethbridge feladványát.

Szerencsések a kanadai ifjak, a világ szigorúbb országaiban - például az Egyesült Államokban - a hatályos hackertörvények miatt azonnal a börtönbe kerülnének a vidám gólyák.