Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Lézerszínház Davosban

2001.01.26. 16:49
A svájci hatóság Davosban szögesdróttal vette körbe a Világgazdasági Fórum épületét, a globalizáció ellen tüntető aktivisták ennek ellenére eljuttatják üzeneteiket a kapitalista kizsákmányolókhoz, egy lézervetítő és az internet segítségével.
A davosi városvezetés január 25. és 30. között betiltott minden demonstrációt, amíg Svájcban ülésezik a Világgazdasági Fórum, a rendőrség pedig megerősített védelemmel készült fel a globalizációellenes aktivisták visszaverésére.

Az aktivisták segítségére a multimédiás performanszokban utazó Johannes Gees sietett, aki egy nagyteljesítményű lézervetítővel négy emelet magas üzeneteket írogat a síparadicsom közveten szomszédságában felhalmozódott hófödte sziklafalra. A beszólásokat a ,,Hello Mr. President" oldalon gyűjtik össze, de kivetítés előtt egy cenzúrát rádobnak, hogy hiradóképes maradjon az esemény.

Kilövi a hóra

A lézerrel kivetített angol, német, francia, olasz vagy spanyol nyelvű üzenetek 15 méter magasak és 240 méter hosszúak lesznek a hófalon
A kapitalista világ legbefolyásosabb üzletembereit, politikusait és gondolkodóit felvonultató találkozón a rendőrség állig felfegyverkezve várja a tüntetőket, akik a tiltás ellenére jelezték részvételüket az esemény közelében. Tavaly kirakatokat és szélvédőket zúztak be a globalizációtól nyugtalanul alvó, harcos kedvű aktivisták.

Idén a lézershow megmentheti a McDonald's kirakatát, állítja Johannes Gees. A politikai függetlenségét hangoztató művész a gazdasági fóromut anyázó és méltató üzeneteket egyaránt kilövi a hóra.

A hellomrpresident.com oldalról 160 karakter terjedelmű üzeneteket lehet a nagykutyáknak írogatni. Az üzenetek nem csak webes felületről, hanem SMS-ben is eljuttathatók a szervezőkhöz, ahol a Swissinfo szerkesztői átnézik azokat, hogy kiszűrjék a rasszista, pornográf, személyes vagy reklámcélú szövegeket.

A lézerrel kivetített angol, német, francia, olasz vagy spanyol nyelvű üzenetek 15 méter magasak és 240 méter hosszúak lesznek a hófalon. A sikeresen átnyomott szövegeket az oldalon webkamerával lehet ellenőrizni, bár a megjelenés időpontjáról a szervezők önkényesen döntenek.  • Vennék
  • Hírek