Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az USA kormánya a Microsoft Passport konkurenseihez húz

2003.03.07. 10:46
Kapcsolódók (8)
Az internetezők online személyazonosítási rendszerét fejlesztő Liberty Alliance nemrégiben két új prominens amerikai tagot szerzett. Az állami General Services Administration (GSA) és az amerikai védelmi tárca (Department of Defense, DoD) csatlakozott a már több mint 130 tagot számláló szövetséghez. A konkurens, Passport nevű azonosítási rendszert a Microsoft fejleszti.
Michael Barrett, a Liberty Alliance elnöke számára az állami szervek csatlakozása nem jelentett meglepetést, hiszen a kormányzati szervek is keresik a módját, hogy az érdekelteknek jobb hozzáférést kínáljanak az információkhoz.

A GSA-t az amerikai elnök az e-government kezdeményezés felügyeletére hívta életre. A szervezet céljainak egyike, hogy az eAuthentification (e-azonosítás) révén elérje a polgárok, vállalatok és a kormányzat egymás közötti fennakadásmentes azonosítását és kommunikációját. A GSA felel az erre vonatkozó országos projektekért.

Az USA védelmi minisztériumában a védelmi emberi erőforrás adatközpont (Defense Manpower Data Center, DMDC) az illetékes a fontos információk gyűjtésében és feldolgozásában. Ehhez hozzátartoznak a személyi és pénzügyi adatok is. "Egy sor olyan projektben veszünk részt, amelyekben létfontosságú a biztonságos digitális személyazonosítás" - idézte a heise.de Bill Boggest, a DMDC igazgatóját.

A Liberty Alliance internetes személyi igazolványa a szándékok szerint biztonságos felhasználói azonosítást és bejelentkezést tesz lehetővé, függetlenül a helyszín műszaki környezetétől. Ennek során a felhasználónak nem kell minden online kereskedő oldalán újból regisztráltatnia magát.

A Liberty Alliance, melyhez megalapítása óta már több mint 130 vállalkozás csatlakozott, a Microsoft Passport rendszerének legnagyobb konkurenciája.