Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerelmes haxorok

2002.06.14. 08:30
Belgiumban együtt bújkál a hatóságok elől Gigabyte, a tizennyolc éves vírusírónő és hapsija, a húsz esztendős Nostalg1c. Bár a sajtó a kibertér Bonnie és Clydejának kiáltota ki őket, közölték ha egy helyen tartózkodnak, nem a számítógép előtt ficánkolnak.
Ennek egyrészt előbb-utóbb be kellett következnie. A hackertársadalom másrészt dühödt hackelésbe kezdene, ha az érzelmi konstrukció elemeiben nem lenne hiteles. Mit tett le tehát a wireframe asztalra le a kibertér Bonnie Júliája, illetve Clyde Rómeója?

Giganő

A mostanában érettségiző Gigabyte idén márciusban azzal került a szaksajtó vezetőanyagaiba, hogy c-sharpban (írva C#) írott vírusa, a Sharpei a második olyan gonosz organizmus, amely a Microsoft .NET platformjának futtatható fájljait fertőzi.

A TechTV tudósításában a Lara Crofthoz hasonlított, de inkább Natalie Portmanre hajazó ifjú vírusírónő egy civilben pékként dolgozó belga kickboxedzőt rugdosott. Arcát előzetes kérésének megfelelően egy pillanatra sem mutatták, minden esetre leszögezte: sajnálja, hogy vírusa fertőz amikor rákattintanak, vagy a csatolt fájlt megnyitják, valószínűleg hülye emberek tesznek ilyesmit, akik amúgy is csomó veszélyes hülyeséget csinálnak.

Elmondta továbbá: mikor hat éves volt Barbie-val bökdösték, de ő csak ült a C64 előtt és kódolt. Gigabyte honlapjának fórumait ellepték a tisztességtelen ajánlatok, illetve a script kiddiezések.

Nosztalgia Károly

Nostalg1c a globalHell és a Team Spl0it hackercsoport tagjaként defacelgette végig ifjúkorát. A társaival közösen lejelölt oldalak közül legnagyobb trófeájuk a Fehér Ház honlapja volt.

Nostalg1c húszéves korára felhagyott hackelgetéssel, elmondása szerint azt követően, hogy társai közül ketten az FBI tömlöcébe kerültek és csak felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását követően távozhattak onnan.

Bár a vírusírók és a hackerek szubkultúrája között történelmi árok húzódik: a hackerek lenézik a vírusírást, a vírusírók mindenkit utálnak. Gigabyte és Nostalg1c azonban rögtön megtalálták a közös hangot az IRC internetes, csevegős hálózatán.

Kéz a kézben, kibertérben

Az ifjú szakemberek negyedórás villamosútnyira laknak egymástól Belgium egyik közismert városában. Nostalg1c elmondta: korábbi kapcsolataival szemben döbbentes előrelépés, hogy ahölgy ezúttal érti, ha mond valamit a számítógépekkel kapcsolatban. A hackelés Jávor Pálja úgy vélte, ketten együtt legyőzhetetlenek a kibertérben, bár elismerte: ha együtt vannak korántsem a kétkezes gépelés a fő programpont.

Gigabyte a kérdésre, hogy mi közös benne és Nostalg1cban, röviden azt válaszolta: "A nyál."