Ágnes
-5 °C
2 °C

Szerelmes haxorok

2002.06.14. 08:30
Belgiumban együtt bújkál a hatóságok elől Gigabyte, a tizennyolc éves vírusírónő és hapsija, a húsz esztendős Nostalg1c. Bár a sajtó a kibertér Bonnie és Clydejának kiáltota ki őket, közölték ha egy helyen tartózkodnak, nem a számítógép előtt ficánkolnak.
Ennek egyrészt előbb-utóbb be kellett következnie. A hackertársadalom másrészt dühödt hackelésbe kezdene, ha az érzelmi konstrukció elemeiben nem lenne hiteles. Mit tett le tehát a wireframe asztalra le a kibertér Bonnie Júliája, illetve Clyde Rómeója?

Giganő

A mostanában érettségiző Gigabyte idén márciusban azzal került a szaksajtó vezetőanyagaiba, hogy c-sharpban (írva C#) írott vírusa, a Sharpei a második olyan gonosz organizmus, amely a Microsoft .NET platformjának futtatható fájljait fertőzi.

A TechTV tudósításában a Lara Crofthoz hasonlított, de inkább Natalie Portmanre hajazó ifjú vírusírónő egy civilben pékként dolgozó belga kickboxedzőt rugdosott. Arcát előzetes kérésének megfelelően egy pillanatra sem mutatták, minden esetre leszögezte: sajnálja, hogy vírusa fertőz amikor rákattintanak, vagy a csatolt fájlt megnyitják, valószínűleg hülye emberek tesznek ilyesmit, akik amúgy is csomó veszélyes hülyeséget csinálnak.

Elmondta továbbá: mikor hat éves volt Barbie-val bökdösték, de ő csak ült a C64 előtt és kódolt. Gigabyte honlapjának fórumait ellepték a tisztességtelen ajánlatok, illetve a script kiddiezések.

Nosztalgia Károly

Nostalg1c a globalHell és a Team Spl0it hackercsoport tagjaként defacelgette végig ifjúkorát. A társaival közösen lejelölt oldalak közül legnagyobb trófeájuk a Fehér Ház honlapja volt.

Nostalg1c húszéves korára felhagyott hackelgetéssel, elmondása szerint azt követően, hogy társai közül ketten az FBI tömlöcébe kerültek és csak felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását követően távozhattak onnan.

Bár a vírusírók és a hackerek szubkultúrája között történelmi árok húzódik: a hackerek lenézik a vírusírást, a vírusírók mindenkit utálnak. Gigabyte és Nostalg1c azonban rögtön megtalálták a közös hangot az IRC internetes, csevegős hálózatán.

Kéz a kézben, kibertérben

Az ifjú szakemberek negyedórás villamosútnyira laknak egymástól Belgium egyik közismert városában. Nostalg1c elmondta: korábbi kapcsolataival szemben döbbentes előrelépés, hogy ahölgy ezúttal érti, ha mond valamit a számítógépekkel kapcsolatban. A hackelés Jávor Pálja úgy vélte, ketten együtt legyőzhetetlenek a kibertérben, bár elismerte: ha együtt vannak korántsem a kétkezes gépelés a fő programpont.

Gigabyte a kérdésre, hogy mi közös benne és Nostalg1cban, röviden azt válaszolta: "A nyál."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!