Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A web sűrűjében

2000.12.09. 16:47
Van a hálónak egy olyan arca, ami mindennapi használat közben általában rejtve marad, mint az erő a fiatal Skywalkerben. Az átlagos szörfer ugyanis legtöbbször portálok között vándorol, rendezi a levelezését, aztán elhúz aludni, vagy ilyesmi, mert közben késő is lett, a vonalak is túlterheltek addigra. Pedig talán akad, aki szívesen megnézné még Toyofumi Ogura "Papírsír" című regényének DHTML-asszociációit, a kortárs New Yorki graffitiművészet legjavát, esetleg kipróbálná, milyen a fraktál-tetrisz, meg ilyenek. A Linkdup.com-ról indulva mindez elérhető.

A site nagyjából felbecsülhetetlen méretű adatbázissal dolgozik, melyet különböző linkdílerek bővítnek folyamatosan. Vannak alapkategóriák, mint például: ,,kreatív dizájn", ,,szórakoztató animáció", meg ,,portálok és e-zinek", de ezeket nem érdemes követni első belépéskor, hiszen ha az ember már a sokadik olyan weboldalt látja, amit nem hisz el úgymond, akkor megszűnik körülötte a valós világ és marad a virtuális, ami a Linkdup szelekciójában elég nagyot üt ahhoz, hogy holmi kategóriák, meg források, meg logikus navigálási útvonalak eltűnjenek, hipp-hopp, mintha ott se lettek volna, bizony.

Legjobban akkor járunk, ha a három görgethető menüre osztott címoldalon először megkeressük a középsőn a "legnépszerűbb linkek" kategóriát, ami ezen a siteon távol áll a név alapján máshol okkal prejudikálható kommersztől, mint Rapcsák András a Győri Balett szólótáncosi karrierjétől.

Belépve a listába linkeket találunk, melyekhez darabonként két apró screenshotot illesztettek a szerkesztők, hogy megnézhessük előre, mit akarunk megnézni. Némi gyakorlattal percek alatt olyan weboldalakat lehet itt találni, hogy na. Kedvencem a Nosepilot.com, egy flash mozi több mint tíz percben, zenével és olyan hangulattal, hogy a film vége felé egy cseppet sem csodálkozunk azon, hogy a szereplők egy kávéscsészében ülve kiskanállal eveznek a tejtengerben, utána meg jön egy robotkacsa, és jól lerohanja a közeli tölgyerdőt.

Vannak azért ennél hasznosabb oldalak is a Linkdup listáján. Találhatunk underground művészeti portálokat, zenéket meg fotókiállításokat is, sőt a világ legnagyszerűbb múzeumainak tárlatai is elérhetők az oldalról. A site készítői egyébként - saját bevallásuk szerint - semmfiéle üzleti szempontot sem tartanak szem előtt a gyűjtemény összeállításakor, ami a kollekciót látva akár igaz is lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!