Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szabad-e linkelni?

2001.12.08. 11:35
A KPMG nemzetközi üzleti tanácsadó vállalat szabályzatára hivatkozva felkérte Chris Raettig magánembert, hogy távolítsa el oldaláról a vállalati himnuszukra mutató linket.
Chris Raettig arról ismert korunk számítógépes világhálózatán, hogy egy rendkívül megrázó és vicces slágerlistát tart fenn honlaján, amelyen különböző vállalatok dalai, indulói és himnuszai szerepelnek.

Chris Raettig
Nem retteg
A történet másik szereplője a KPMG, egy úgynevezett konzulting, amely - többek között internetes szereplésükre vonatkozó - tanácsokkal látja el azokat, akiken már a csillagjósok sem tudtak segíteni. A KPMG szerda óta arról ismert korunk számítógépes világhálózatán, hogy elkövette a legnagyobb marhaságot, amelyet weben mozgó cég elkövethet: kikérte magának, hogy belinkelték.

A szabály az szabály

Helyesen következtettek: a KPMG vállalati himnusza belinkelését kifogásolta Raettignél.

"A KPMG ottlapjára ugróhivatkozó oldalakat kutató webauditunk szerint a www.corporateanthems.raettig.org egy olyan linket tartalmaz, amely a KPMG ottlapjára mutat. Tudatjuk Önnel, hogy az ilyen linkek befűzéséhez hivatalos szerződésnek kell létrejönnie a két fél között, vállalatunk Web Link Szabályzatának megfelelően" - írta a cég.

"Saját cégem weblink szabályzata nem tesz szükségessé a hivatalos szerződést linkeléskor" - válaszolta Raettig.

A 22 éves fiatalember azzal indokolta szabályzatát, hogy ha minden link bekötésekor szerződést kellene aláírni, ma nem létezne internet.

Free Raettig!

George Ledwith, a KPMG szóvivője közölte: a vállalat nem zaklatási célzattal levelezett Raettiggel, hanem (amúgy jó) nevét és jóhírét próbálta védeni. "Több száz ilyen levelet küldtünk szét. Ez nem csak nálunk szokás" - mondta. A szóvivő igazából nem is értette, hogy mitől hír az eset.

Az eset azért vált hírré, mert a tengerentúli weblog-közösség egységesen Chris Raettig védelmére kelt - vagyis mindenki nagy mennyiségű KPMG-re mutató linket helyezett el oldalán, majd ezt közölte a vállalattal.

Mint ismert, napjainkban a linkelés egy törvényi szabályozás nélkül burjánzó jelenség, amely ugyanakkor nagyban megkönnyíti a net használatát. A szerződési kötelezettség például rendkívüli módon megnehezítené a keresők működését, emellett valószínűleg kevesebben vállalkoznának személyes honlap készítésére. Hosszú évekbe telne, amíg létrejönne a konzultingok számára biztonságos, linkek nélküli internet.

A bíróság engedélyezi a linkelést
Az első linkper tavaly bontakozott ki Amerikában, amikor a Ticketmaster.com szerzői jogainak megsértésével vádolta riválisát, a Tickets.com-ot, mert az a Tickemaster nyitólapjánál mélyebben található oldalakra hivatkozott. A Ticketmaster elveszítette a pert. "A hiperlinkelés önmagában nem jelenti a szerzői jogok megsértését" - mondta ki Harry Hupp bíró.