Gerzson
-3 °C
2 °C

Lomográfiai Követség nyílt Budapesten

2001.12.12. 08:50
Megnyílt a magyarországi Lomográfiai Követség Budapesten a Bank Center irodaházban. A boltnak álcázott képviselet az analóg szovjet géppel fényképezők internetes szektájának hazai fellegvára. A lomográfusok, vagyis a szovjet Lomo géppel gondolkodás nélkül fényképező népek kiterjedt online közösséget alkotnak, és céljuk nem kevesebb, mint bolygónk portréjának elkészítése fényképek millióinak segítségével.
4. Kerülj minél közelebb lomografikus érdeklődésed tárgyához!
A lomográfusok a műfaj tíz aranyszabályának betartásával a lehető legtöbb fotót készítik lehetetlen szituációkban, lehetetlen pozíciókból: ezek a lomográfiák. Ezek összeillesztésével képek ezreiből hatalmas képfalak jönnek létre, melyeket világszerte kiállítanak. Ez a LomoVilágArchívum, a lomografikus eszme magja, mely a világ lomográfusai által beküldött lomográfiákból táplálkozik, gyűjtőhelye a Bécs, a lomográfia szülőhazája és főhadiszállása.

Bécsben is szeretik a szovjet technikát

Az őrületet két bécsi egyetemista Matthias Fiegl és Wolfgang Stranzinger indította el 1992-ben, amikor megalakították a Nemzetközi Lomográfiai Társaságot. A lomográfiai közösség mára több mint félmillió tagot számlál világszerte. A szépen fejlődő kezdeményezés jövője négy évvel később veszélybe kerül, amikor kiderül, hogy bezárják a Lomo fényképezőgépgyárat.

A lomográfia tíz aranyszabálya
1. Vidd magaddal a LOMO-dat, akárhova mész!
2. Használd állandóan, bármikor, éjjel és nappal!
3. A lomográfia nem hatással van az életedre, hanem része annak
4. Kerülj minél közelebb lomografikus érdeklődésed tárgyához!
5. Ne gondolkozz! (William Firebrace)
6. Légy gyors!
7. Nem szükséges előre tudnod, mi kerül a fotóra...
8. ...amúgy sem kell tudnod utólag sem, mi van rajta
9. Csípőből lőj!
10. Ne foglalkozz a szabályokkal! (ezekkel se...)
Az internet közbeszól

Az egyetemisták azonban közbeléptek, megvásárolták a Lomo Kompakt egész világra érvényes disztribúciós jogait, és a legenda szerint magával Putyin elnökkel állapodtak meg a gyártás folytatásáról. A kezdeményezésnek új lendületet adott az internet megjelenése: a lomográfia világsportággá válik. A Lomography.com oldalon a felhasználók megrendelhetik postán feladott lomográfiáik előhívását, megtekinthetik saját előhívott képeiket, és beküldhetik azokat a közös archívumba vagy benevezhetik a számos pályázat egyikére.

Lomofalat állítanak fel

A kultikus eszköz
A magyar nagykövet, Jókúti András kérdésünkre elmondta, hogy hamarosan itthon is lesz lomográfiai kiállítás, amelyen egy többezer képből álló lomofalat is megtekinthetnek a látogatók. Mint mondta, világszerte több mint negyven országban működik Lomográfiai Követség. A hazai képviselet a lomográfia népszerűsítése mellett a világhírű szovjet fényképezőgép, illetve továbbfejlesztett változatainak árusításával is foglalkozik: a klasszikus Lomo Kompakt Automat gép ára 35 ezer forint.